»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
Ќовини
—порт
—правочник
Ќќ¬ќ
ќб€ви
¬ход
close
«ј–≈∆ƒјЌ≈...
Ќачало
ѕловдив
јнализите
—портни
–егионални
Ѕългари€
ћеждународни
Ћюбопитно
√алерии
Ћичности
RSS
¬сички
„итателски
ќбщество
 риминални
»нституции
ƒруги
Ѕизнес
ѕловдивчанката –осица лежи 52 дни в мазето на ƒ—
јвтор: ≈кип Plovdiv24.bg 11:24 / 15.10.2017 оментари (13)18318
©
"–осица »лиева Ќиколова е осъждана. ѕризната е за виновна, че е участвала в организаци€ с фашистка идеологи€, постав€ща си за цел събар€не, подрав€не и отслабване на ќтечествени€ фронт". “ова е записано в свидетелството за съдимост на 86-годишната пловдивчанка –осица Ќиколова. “€ е една от стотиците жертви на комунистически€ режим и последната жива легионерка в Ѕългари€. «аради клеймото, че е "враг на народа", е жив€ла почти 50 години в репреси€, страх, заплахи, гонитби от училище и университет, доноси срещу не€ и семейството , забрана да излиза в чужбина.

”жасите, които е прежив€ла и подробности от разсекретеното досие в ƒържавна сигурност, са описани от ’ристо “роански в книгата му "¬рагът е с име на жена". –осица Ќиколова попада в затвора едва 14-годишна - като симпатизант и помагач на √ор€нското съпротивително движение. “о е създадено срещу установени€ в годините след деветосептемврийски€ преврат комунистически режим в Ѕългари€ и е съществувало у нас от 1945 до 1958 година. —лед ареста –осица Ќиколова прежив€ва 52 кошмарни дни в мазето на бившата ƒържавна сигурност под тепетата, където днес са архивите на община ѕловдив. ј след това е осъдена като малолетна участничка по така наречената "¬тора пловдивска конспираци€".

Ќа 9 септември 2017 година –осица Ќиколова и нейни съратници, заедно с бивши€ син депутат ’ристо ћарков, чакали с вълнение да бъдат допуснати до килиите в подземието на общината. »мали уверение от местната управа, че ще ги отключат за н€колко часа, ала останали разочаровани, тъй като вратите били запечатани. –азрешили им единствено да се разход€т из мрачните коридори. «лочестата истори€ на –осица Ќиколова датира от пролетта на далечната 1944 г. —емейството е евакуирано в село —таро ∆елезаре, където т€ се включва в —ъюза на младежките национални легиони. ≈дна вечер партизаните нападнали селото и убили кмета, а трупът му хвърлили пред общината.  ръчмар€т и още един човек също станали жертви. —лед 9 септември 1944 г. започнали масови арести, а доста хора изчезнали безследно. “€ и нейни връстници не могли да понесат терора и сформирали организаци€, ко€то помагала на гор€ните - събирали превързочни материали и пари. ѕоради това е об€вена за "враг на народа". Ќай-гол€мото обвинение, за което по-късно т€ и участниците от "¬тора пловдивска конспираци€" били съдени обаче, е за разпространение на ръчно написани позиви срещу окупаторите.

–осица е арестувана от двама цивилни агенти на ƒържавна сигурност в бащини€ си дом на улица "Ѕалкан" в ’аджи ’асан махала на 29 април 1945 г. през нощта. ќтведена е в сградата на ƒ— на ул. "√урко", където изкарва почти три месеца в потънал в мръсоти€ кауш заедно с още н€колко ученички и млади жени от ѕловдив и —мол€нско. —пели директно върху цимента, на черги или оде€ла, донесени от близките им, които ги снабд€вали и с храна. “ъй като н€мало бан€, всички въшл€сали. ƒо тоалетна ги пускали само сутрин и вечер. «а 52 ужасни дни, както ги нарича, само веднъж била зашлевена, но толкова силно, че паднала на зем€та.

"—ега като минавам оттам, често си гледам прозореца. “ъй като б€х най-малка, като ме вдигнеха, виждах само краката на хората", спомн€ си възрастната жена. ѕрисъдите срещу не€ и останалите над 60 обвин€еми от "¬тора пловдивска конспираци€" били произнесени на 13 септември 1945 г. — изключение на не€ и едно момче, които получили присъди за настан€ване в поправителен дом, тъй като били малолетни, всички останали били осъдени на затвор до 20 години, видно от присъда є560/13.09.1945 г. на ѕловдивски областен съд. ќттам нататък за –осица започва друг кошмар. »зключена е завинаги от II ƒевическа гимнази€ "÷арица …оана", днес —” "ѕатриарх ≈втимий", както и за две години от всички гимназии в страната.

—лед обиколки от град на град, откъдето € гонели, накра€ усп€ла да завърши гимнази€ "¬асил  оларов" в ѕловдив, и то с отличен успех 5.50. ћечтата била да продължи да учи право и € приели в ёридически€ факултет в —” " лимент ќхридски". ћеждувременно се омъжила за човек с нейните възгледи, също осъждан, от който има една дъщер€. Ќе била минала и година от следването обаче и от ƒ— получила ултиматум за 36 часа да напусне —офи€. Ќо тъй като много държала да учи, продължила образованието си в ”чителски институт под тепетата със специалност "Ѕългарски и френски език и рисуване". ѕо-късно усп€ла да вземе и две специалности "Ѕългарска литература и истори€" и "Ѕиблиографи€" от —” " лимент ќхридски".

—лед като се дипломирала, започнала учителската одисе€. ƒълго време за не€ н€мало посто€нно м€сто и все замествала в училища в региона. ѕо-късно печелела конкурси и преподавала в различни техникуми и в —портното училище в ѕловдив, както и в јнглийската гимнази€. ƒве години преди да се пенсионира, заминала за јрдино, а времето съвпаднало със см€ната на имената. ƒнес е благодарна за това, че към никого не прот€га ръка за помощ. »ма добра пенси€, за разлика от доста нейни колеги. “ъй като винаги е била амбициозна и боец, и нищо не е получавала даром, усп€ва да живее нормално, ала вече се чувства непотребна.

ƒните минават в много четене, решаване на кръстословици, разходки и срещи с малкото останали живи при€тели.  ато почине, иска да бъде кремирана, но преди това да € изпрат€т с музика и песента "»згрей зора на свободата" - марша на македонските революционери. ѕризнава, че много обича ¬ћ–ќ, тъй като нейни€т д€до по бащина лини€ дошъл в Ѕългари€ от ћакедони€ и бил член на организаци€та.

 огато вид€х досието си и това на съпруга ми, който отдавна е покойник, се потресох и отвратих от много близки хора. ќказа се, че тези, с които сме делили трапезата си, между т€х и при€телка от детинство и кръстницата на дъщер€ ми, години наред са ни докладвали, без да подозираме. ƒори пред къщата ни са дежурели. –азработките срещу нас са били с какви ли не имена - гарвани, лисици...

—лед промените през 1989 г. малкото останали живи легионери, които б€хме лежали в затвора, създадохме Ѕългарски демократичен форум /Ѕƒ‘/. ћежду т€х б€ха √еорги –адев и √еорги јндонов /вече покойници/ - бащи съответно на бивши€ финансов министър от кабинета  остов и син депутат ћуравей –адев и бивши€ областен управител на ѕловдив јндон јндонов, които също се включиха в Ѕƒ‘. ћежду другото √еорги јндонов ни беше последни€т областен водач на легиона. ¬ Ѕƒ‘ имам два мандата като председател, после се отказах, защото много се разочаровах от хората. ¬секи гледаше да върви нагоре, без значение дали по честен, или нечестен път. јла миналото тр€бва да се познава, особено от младите, за да зна€т истината за комунизма.

«аради "тъмното" си минало преди 1989 г. –осица Ќиколова не е имала право да напуска страната. —лед това обаче е посетила десетки държави, сбъдвайки две от големите си мечти - да отиде в любими€ си ѕариж и в …ерусалим.  огато вл€зла в катедралата Ќотр ƒам /ѕарижката —вета Ѕогородица/, се разплакала от радост, а в …ерусалим се почувствала нов човек.

»зточник: Ѕлиц
«ареждане! ћол€, изчакайте ...
+1
 
 
Ѕраво на бабата, че е устискала психически, след като са € освободили!  ъде са червените каскети, да пуснат по един коментар, за да разберем мнението им?
+1
 
 
—≈√ј Ќ≈ ≈ ѕќ ƒќЅ–≈ —≈√ј Ќј–ќƒј ∆»¬≈≈ ѕќ—“ќяЌЌќ ѕќƒ –≈ѕ–≈—»я —≈√ј Ќяћј ƒ— »ћј √≈–Ѕ Ќ≈ўќ ѕќ ЋќЎќ ќ“ ƒ—
 оментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! ¬сички коментиращи са се съгласили с ѕравилата за публикуване на коментари.
ќще новини от Ќовини от ѕловдив:

»«ѕ–ј“» Ќќ¬»Ќј
« ёли 2019 г. »
пон
вто
ср€
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
¬иж още:
јктуални теми
 онцеси€та на стадион "ѕловдив"
’акер удари Ќјѕ
XXI игри на Ѕј——
јкадемично гребане и кану-ка€к
ћестни избори 2019
назад 1 2 3 4 5 напред
јбонамент
јбонирайте се за mail бюлетина ни !
јбонирайте се за наши€ e-mail и ще получавате на личната си поща информаци€ за случващото се в ѕловдив и региона.
e-mail:
јнкета
ќт къде пазарувате хранителни стоки?
ћагазин на гол€ма международна верига
ћагазин на гол€ма българска верига
 вартален магазин
ѕоръчвам всичко онлайн
–ј«ƒ≈Ћ»:
Ќовини
—порт
—правочник
ќб€ви
ѕотребители
√–јƒќ¬≈:
ѕловдив
¬арна
Ѕургас
–усе
Ѕлагоевград
«ј Ќј—:
«а контакти
«а реклама
≈кип
ѕравила
ѕловдивчани във facebook
RSS за новините
‘утбол на живо по телевизи€та
©2004 - 2019 ћеди€ груп 24 ќќƒ. Plovdiv24.bg - ¬сички права запазени. — вс€ко отвар€не на страница от Plovdiv24.bg, се съглас€вате с ќбщите услови€ за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). ¬ъзпроизвеждането на цели или части от текста или изображени€та става след изрично писмено разрешение на ћеди€ груп 24 ќќƒ. ћнени€та изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и ћеди€ груп 24 ќќƒ не носи отговорност за т€х. ѕостав€нето на връзки към материали в Plovdiv24.bg е свободно. —айтът е разработен от ћеди€ груп 24 ќќƒ.
—айтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
—татистика: