Пловдивчанка: Докога в България ще имаме само задължения?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (58)
09:52 / 08.05.2015
13287
Огорчена пловдивчанка се свърза с Plovdiv24.bg, за да разкаже:

"Здравейте! На 6 май се сблъсках с поредния абсурд в т.н. наша държавица и за пореден път си задавам въпроса дали ще имам сили да си изгледам детето в тази държава, която вместо майка е зла мащеха както за нас, така и за наследството, което оставяме. 

От Пловдив съм и ми се наложи да ползвам градски транспорт по линия 25 в сряда, 06.05.2015 в 18.45.

Качих се в автобуса с регистрационен номер PB 8315 AB заедно с дъщеричката ми, която е на 1,3 г. и бяхме без детската количка. 

Чакахме автобуса на последна спирка - АПК "Тракия", където правят и престой. За голямо наше учудване той не спря на спирката, а направи обратен и спря след около 300 метра под едно дърво, при което на мен ми се наложи заедно с детето да пресека натоварения булевард, за да отида до автобуса. 

Когато минаха покрай нас, видяха, че се суетим и че ще се качваме, но въпреки това не се трогнаха от малкото дете и т.н., а отидоха и паркираха под едно дърво, след което шофьорът и кондукторката слязоха да пушат. 

Качихме се и след тръгването на автобуса дойде кондукторката и аз й дадох 2 лева. Билетът в Пловдив е 1 лев и очаквах да ми върне 1. Тя ме попита имам ли карта за детето и аз с недоумение попитах за каква карта става въпрос. 

Тя ми каза че трябва да имам карта, след което ми скъса два билета и ми ги подаде. Отказах да взема билетите и й казах, че искам да си получа парите и да сляза. 

Тя отказа да ми ги върне. Страшно се афектирах, защото, откакто имам дете, ми се налага да пътувам за трети път с автобус на градския транспорт и до момента никой не ми се искал пари за детето или ми е казвал, че трябва да имам някаква карта.

Също така мисля, че предварително трябва да ме предупреди, че ако я нямам въпросната карта, трябва да заплатя един лев и аз, ако съм съгласна да потвърдя или съответно ако не съм, да кажа, че няма да платя и да сляза. 

Дамата обаче ми остави билетите на седалката и замина към началото на автобуса. Взех си детето на ръце и отидох при нея, като й давах билетите с молба да ми върне парите. 

Тя категорично отказа. Казах й, че искам да сляза от автобуса и че не желая да плащам за детето, защото не ме е осведомила предварително за въпросната карта, както и за това, че дължа 1 лев за билет.

Автобусът спря на спирка, където се качи един пътник, който беше и единствения в автобуса. Спорът между мен и кондукторката продължи. Шофьорът чакаше, без да тръгва. 

В един момент й каза да си вземе билетите и да ми върне парите, за да сляза, но тя отново отказа.

Автобусът тръгна и аз продължих да споря с нея. На следващата спирка слязох - за съжаление с два скъсани билета и 2 лева по-малко.

Така от смешните 35 лева "детски", които детето ми получава от "Държавата", 1 лев отиде за билетче за градски транспорт. 

Поредната несправедливост и поредната наглост от страна на хора, които няма да получат наказание за това, защото системата е такава, че дори не знам на кого да се оплача и с кого да споделя за случилото се... 

Задавам си въпроса трябва ли някаква дама да ме унижава и тъпче по подобен начин, да ми взема от парите и аз да не мога да направя нищо?

Докога в България ще имаме само задължения, но не и никакви права - ние, простите хорица?

Кога тази държава ще почне да се грижи за децата си, а не само да се чуди как да ги изпрати на терминал 1, 2 и т.н.?

Моя ли е грешката, че детето ми не се е родило с карта за градски транспорт? Може би трябва да изкараме пълна документация - карти за БДЖ, за градския транспорт в различните градове и всякакви възможни карти за навсякъде и детето ми да ходи с пълен набор документи, за да сме сигурни, че няма да го таксуват и някакви кондукторки да му вземат от скромните 35 лева детски, отпуснати от държавата?

А може би най-голяма ми грешка е, че съм избрала да се роди в България..."

Припомняме:

В Пловдив, както и в цялата страна, и децата до 7 години, включително и бебетата, трябва да имат поименни карти за градския транспорт, които са безплатни. Това гласи постановление на Министерския съвет от 2012 година.

Целта на решението е да се гарантира застраховката на малките деца при пътуване в градския транспорт.

Картите в Пловдив вече се издават в бюрото на бул. "Княгиня Мария Луиза". За издаването на подобна карта е нужно родителите да носят акт за раждане на детето и негова снимка. Представянето на картите в автобусите става задължително от 1 ноември 2012 година.

Виж коментарите (58)

Още по темата (332):
16.04.2024 Шофьор на автобус към ученици в жегата: Пускам парното, да видим кой ще издържи повече!
08.04.2024 В Пловдив: Залостиха вратите на градски автобус с парцал
26.03.2024 Ученичка от Пловдив: Това не е нормално, вземете мерки!
12.01.2024 Пловдивчанин предложи градският транспорт да стане безплатен
08.01.2024 Шофьор пуши в насрещното, кондукторка мести крака на пътничка - пречил й
07.12.2023 Пътник наби шофьор на градски автобус в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).