Пловдивчани недоволстват заради оградените кръстовища и тапите! Plovdiv24.bg намери експерт и той обясни всичко!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (131)
09:57 / 12.11.2015
17247
Читатели на Plovdiv24.bg все по-често ни пишат с въпроса защо в момента много кръстовища в Пловдив са оградени, което максимално утежнява преминаването през тях. И по-точно - не може ли да се маркират велоалеите през нощта или за няколко часа през деня. 

С оглед на огромния чиателски интерес и актуалността на темата потърсихме ръководителя на Транспортния проект Борислав Кръстев.

Думите му 1:1

"Причината е в технологията на изпълнение. Не се полага просто боя, която да изсъхне за 3 часа. На светофарно регулираните кръстовища основата трябва да е червена и да има съответната грапавост. 

Един път за да може да хване следващият пласт върху нея, който трябва да очертае самата пътека като линии - да има велосипедист, стрелки и странични ограничителни линии. 

Тази червена основа се изпълнява от двукомпонентна смола, която след това се поръсва с кварцов пясък. Той залепва, но смолата си има технологичен срок на придобиване на якост и втвърдяване. 

По този начин посипката е по-дълготрайна и грапава и защитава от хлъзгане велосипедистите. Ако е просто боя - при дъжд и сняг настилката става много хлъзгава. 

Смолата добива необходимата якост за около 48 часа, за да не се износят камъчетата. След това отгоре се полага маркировка с жълта термопластична боя, но тя става бързо. 

След 3 часа смолата вече е постегнала, но ако пуснем движението, колите ще изнесат пясъка и ще остане едно гладко покритие като стъкло, което би превърнало трасето в ледена пързалка", изчерпателен бе Кръстев.

Ето и едно читателско мнение:

Здравейте. Обръщам се към Вас, защото неведнъж сте доказали, че вдъхвате респект към скапаните ни институции и след Ваша намеса нещата се случват в правилната посока. 

Моля да намерите човека, отговарящ за изграждането на велоалеите в Пловдив. Горд съм с тази инициатива и същевременно бесен за организацията на работа. Не може да се затварят платна на възлови кръстовища и 11 дни да не се прави нищо. 

Идва някой си малоумник, насипва червената смес на асфалта, загражда и ние гражданите да му мислим. Не може ли да дойдат, да насипят сместа и след тях веднага да се маже с тази смола /работа за два часа/.

Прилагам снимки, които са нищо в сравнение с пиковите часове /17-19 часа/. Кръстовището на "Източен" и "Мария Луиза" е така от 11 дни. "България" и "Васил Априлов" от 4 дни и т.н. Моля Ви от името на всички водачи - вразумете ги, имате тази сила. Благодарим Ви.

Виж коментарите (131)

Още по темата (143):
13.04.2024 Пловдивчанин: Инцидентите са въпрос на време
09.03.2024 Поискаха велоалея по бул. "Пещерско шосе". Възможна ли е точно там?
13.09.2023 Пловдивчанин: Това ни струва 1000 лева!
13.06.2023 Читател: Ами ако някое дете падне с колелото оттук на пътното платно?
20.01.2023 Вразумете се! Безрасъден велосипедист ядоса пловдивчанка
22.10.2022 Читател: Велоалея или писта за кърлинг? Ще има пукнати глави!
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).