ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдив все по-близо до електронно таксуване в градския транспорт
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:36 / 17.06.2013Коментари (20)10619
© Plovdiv24.bg
Очаква се в скоро време електронното таксуване в масовия градски транспорт да стане факт, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Това съобщи на брифинг кметът Иван Тотев. Той каза още, че в Община Пловдив са получили вече одобрението на линейния график за изпълнението на проекта и до две седмици процедурата за електронното таксуване стартира. 

Паралелно с това ще тече и избор на изпълнител за системата за управление на градския транспорт, която също ще е електронна. Задвижва се и процедурата по изграждането на 48 км велоалеи.

Според проекта, електронното управление гарантира редовен транспорт, чести връзки, по-бързо предвижване и повече удобства за гражданите. Системата обхваща всички елементи на обществения транспорт - маршрутна схема, разписания, брой на превозните средства и на пътниците, спирки, както и изграждането на Централен управленски пункт.

Част от модела е и автоматичното таксуване, което премахва кондукторите и слага край на возенето гратис. Кондукторите отпадат, остават само контрольорите.

В модерни модули-спирки ще бъдат поставени машини за билети и информационни табла, показващи след колко минути ще пристигне автобус по дадена линия. В превозните средства също ще има информационни табла, на които пътниците ще виждат до коя спирка са стигнали и коя е следващата. Същата информация ще дава и автоматичната система за съобщения. Бордови компютър ще ориентира шофьора дали спазва разписанието, къде има задръствания. Предвиден е и преброител на пътници, за да се следи натовареността на всяка линия. Билетите ще се валидират с автомат.

Под непрекъснат контрол ще бъдат и светофарите, за да се съкрати времето за придвижване на автобусите през задръстванията.

В Централния управленски пункт ще се наблюдава цялата мрежа, ще се контролират системите за билети, за управление на трафика, разписанията. По този начин във всеки момент ще може да се регулира движението по линиите.

Под денонощен надзор ще бъдат 162 километра улици, по които се движат автобусите и тролейбусите от линиите, включени в електронната система. GPS-навигацията ще показва къде се намират превозните средства във всеки един момент с точност до 10 метра. Така хем ще се следи дали спазват графика, хем ще се подава информация на спирките за пристигането им там.

За шофьорите също са предвидени улеснения. Чрез бордовия компютър те ще могат да изпращат до центъра кодирани съобщения за аварии, инциденти, задръствания, молба за бърза помощ.

Предвижда се също изграждане на 48-километрова мрежа от велосипедни алеи и поставяне на безплатни стоянки за паркиране на велосипеди.





Още по темата: общо новини по темата: 1000
14.04.2024 »
07.04.2024 »
05.04.2024 »
04.04.2024 »
03.04.2024 »
02.04.2024 »
предишна страница [ 1/167 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ще стане като спирките и тоалетните на последните спирки-когато им дойде времето
0
 
 
Само не ми стана ясно като как ще изчезнат гратисчиите? Електронен робот ще ги бие по главите ли що?
+1
 
 
когато направите бус ленти тогава ще е редовен транспорта
+1
 
 
приемам, но има смисъл само с нови бусове и много камери за контрол
-1
 
 
НО, ПЪРВО ТРЯБВА ДА ИЗТРЕПЕМ ВСИЧКИ МАНГАЛИ. НАЛИ СЕ СЕЩАТЕ ЗА КАКВО ГОВОРЯ. ИМА ЛИ ЦИГАНИ - ИМА ПРОБЛЕМ.
+5
 
 
Малко прибързват.. първо да купят повечко нови рейсове, а след това ако искат и със робти да таксуват.
+6
 
 
В допълнение на написаното под моя пост, мога да кажа следното- тази система може да функционира правилно и в наша полза само при единен градски транспорт. Дали ще е общинска фирма или частна за 10 години например, но една, единна фирма! Повечето от автобусите плачат за "Белканто"! При наличието на една фирма контрола може да бъде по-добър ишофьорите няма да правят състезания от Ф1 за спечелване на още 1 лев! Никъде в материала не прочетох за билет за време- такива има в много градове, като Рим, Флоренция и Прага. Идеята е по-добро използване на автобусния транспорт.Валидността на билета е 75 мин. (Рим) или 90 мин. (Флоренция). Веднъж активиран билета, можеш да смениш 3 превозни средства през това време. На практика в тези градове с билет от 1 евро се пътува по-евтино от Пловдив.
+9
 
 
А какво ще стане с хората купили си карти за цяла градска мрежа ученици, студенти пенсионери и тн. ?????
+6
 
 
Тази история се говори от много време,много пари се похарчиха за нея,но за сега нищо реално.Вярно ,че идеята е добра но за държави където всичко е уредено.При нас с тези конкурси за притежание на автобусни линии,с промените на маршрутите поради аварии и ремонти ,още първите месеци системата ще аварира.Кой ще подържа системата?Знаете на сфетофарите имаше една система за предупреждение за превключване на сигнала,а защо не работи?Защото няма кой да плаща за подръжка,а никоя техника не може да функционира без подръжка.Ха дано ,но надали!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Животните на Фокус
Туризъм
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: