Пловдив стимулира електромобилността

Автор: Мариана Панчева
Коментари (3)
16:40 / 03.11.2018
9049
Пловдив предприема сериозна стъпка за популяризиране използване на електромобили чрез увеличаване броя на зарядните станции, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Предложението на зам.-кмета по транспорт Златин Велев е лицата, заявили намерение да поставят зарядни станции на място – общинска собственост, да бъдат освободени от заплащане на такса в случаите, когато услугата е с нетърговски характер, т.е. – поставя се безвъзмездно, и за времето, през което предоставят услугата по зареждане с електроенергия безвъзмездно.

"Тенденцията в ЕС е да се постигне съществено намаляване на емисиите на въглероден диоксид, предизвикващ парниковия ефект чрез използването на електромобили. България предприе законодателни промени, освобождаващи собствениците на такъв тип транспортни средства от заплащане на данък. Електрическите автомобили безспорно осигуряват екологично чист начин на мобилност, щадящ околната среда. В тази насока е необходимо да се предприемат мерки за поставяне на по-голям брой зарядни колонки за електрическите превозни средства, с цел удобство и сигурност на водачите им", посочват от общинската администрация. 

За целта пловдивският Общински съвет ще гласува изменения на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Пловдив.

Припомнчме, че кметът Иван Тотев вече анонсира желанието на EVN да изградят две нови станции - една до централата на ул. "Христо Г. Данов" и една на ул. "Гладстон" до паркинга на Голямата базилика, които да зареждат безплатно електромобилите на пловдивчани и гостите на града в рамките на три години; а срещу това дружеството ще бъде освободено от наем на общинско място.

Виж коментарите (3)

Още по темата (80):
16.04.2024 Показаха как би изглеждал градският транспорт в Пловдив, ако стане общински, а не частен
16.04.2024 В Пловдив показват 12-метров електрически автобус
15.04.2024 В Пловдив показват невиждан досега в града автобус
12.04.2024 Подновиха лиценза на "Екобус"
14.03.2024 ОбС измени учредителния акт на "Екобус Пловдив"
01.03.2024 ПП-ДБ: Явно частните превозвачи в Пловдив ще бъдат запазени
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).