Пловдив отбеляза Деня на Независимостта

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:17 / 22.09.2016
4400
Председателят на Общински съвет Пловдив Савина Петкова присъства в църквата "Св. Неделя" в Стария град, където бе отслужен молебен, който за 26-та поредна година бележи началото на празненствата по повод 108-годишнината от провъзгласяването на Независимостта на България. По-късно пред паметната плоча на Александър Малинов бяха поднесени цветя в знак на почит към делото му, а слово във връзка с годишнината произнесе кметът на район Централен Георги Стаменов.

Председателят на Общински съвет сподели, че 22-ри септември 1908г. е извор на национално самочувствие, но и нагледен урок за политическо мъжество, проявено от нашите държавници, които с воля, мъдрост и последователност са защитили българската кауза. Дръзко, непоколебимо, но мъдро и дълбоко премерено, с акта на Независимостта е защитено достойнството ни, допълни Петкова.

Сред присъстващите на пред паметна плоча на Александър Малинов бяха още зам.-кметът Стефан Стоянов, общинските съветници Пенка Деведжиева, Веселин Маневски, Пенчо Малинов, Емил Русинов, Иван Вичков, Нина Гьошева, Костадин Гаров, членове на център "Петко Каравелов".

По-късно на площад "22 септември" се състоя официалната церемония за отбелязване на Деня на Независимостта. В честването се включи Духов оркестър - Пловдив, а почетна рота на комитет "Родолюбие" отдаде чест на българските държавници, довели делото до успешен край. Историкът Видин Сукарев разказа за това как България мирно и безкръвно е успяла да обяви своята Независимост преди 108 години, след което бяха поднесе венци и цветя пред паметната колона, символизираща Деня на Независимостта.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).