Пламен Райчев: Няма да усвоим средства за ОУ "Княз Александър I", ако не пуснем поръчката за изграждането й на инженеринг

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
15:20 / 27.01.2022
1608
Малкото оставащо време до края на Програмата на Министерството на образованието и науката "Изграждане, пристрояване, надстояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020-2022“ и рискът Община Пловдив да не успее да усвои средствата по нея, са основните причини обществената поръчка за построяване на нова сграда на ОУ "Княз Александър I“ да бъде пусната на инженеринг. Това заяви заместник кметът по строителство и инвестиции Пламен Райчев в отговор на писмо от Камарата на архитектите в България, в което те настояват поръчката да бъде прекратена.

"Нашето желание също бе поръчката да бъде обявена за строителни дейности след като бъде изработен и приет технически проект, съобразен с факта, че новата сграда попада в имот в обхвата на територия с културно историческо наследство. Затова през пролетта на миналата година бе обявено техническо задание за проектиране, изготвено за провеждане на конкурс за технически проект. Заданието бе предоставено за съгласуване в Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), заедно със скица-виза на имота. НИНКН прие заданието ни без забележки в установения четиримесечен срок, но за приемането на скицата-виза трябваше да бъде направен Работен устройствен план или Обемно устройствено проучване, което отнема около 10 месеца. В същото време работата по проекта трябва да завърши най-късно до края на 2022 година и да бъде отчетена в управляващия орган в началото на 2023. За да успеем да усвоим средствата по програмата на МОН, пуснахме поръчката на инженеринг, тъй като това е единствената възможност да не загубим средствата и да построим нова сграда за малките ученици, които сега са принудени да учат на двусменен режим“, коментира Пламен Райчев.

Той допълни, че избраният изпълнител на поръчката ще трябва да съобрази проекта си със съществуващата архитектура на старата сграда в парцела, обявена за културна ценност от национално значение.  

Сумата по поръчката е общо 6 745 981, 62 лева с ДДС, от които 4 973 300 лева с ДДС е безвъзмездна финансова помощ.

Виж коментарите (1)

Още по темата (46):
31.12.2023 Георги Стаменов каза за новата сграда на ОУ "Княз Александър I"
27.12.2023 Дано се намерят пари за една от емблемите на Пловдив
17.12.2023 Приключи ремонтът на най-старата гимназия в страната
29.09.2023 Стефан Стоянов с оптимистична новина за ремонта на Хуманитарната
25.09.2023 Ремонтът на Хуманитарната гимназия в Пловдив роди нов бисер
29.08.2023 Искат пари за ремонта на Хуманитарната гимназия
Още новини от Новини от Пловдив:
Опасен елемент притесни пловдивчанин
Честват 50 години от създаването на отделението по диализно лечен...
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).