ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пламен Панов поздрави еврейската общност в Пловдив за празника Рош Ашана
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:30 / 19.09.2020Коментари (0)2422
В петък вечерта еврейската общност в Пловдив посрещна Новата 5781 година. Гост на тържеството в синагога "Цион“ бе заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов, който поздрави общността от името на кмета на Пловдив Здравко Димитров и пожела на присъстващите и на техните семейства здраве, благоденствие и една мирна, успешна и благодатна нова година. Поздрав отправи и председателят на ОЕ "Шалом“ Пловдив инж. Светлозар Калев, председателят на Израилтянския духовен съвет в Пловдив Алекс Леви. Службата бе водена от д-р Шамуел Бехар.

Началото на годината започва с Рош Ашана, Нова година – рожден ден на сътворението на света, когато всяко създание бива подлагано на съд. “Десетте страшни дни" между Рош Ашана и следващия празник Йом Кипур символизират силата на разкаянието и на Божието милосърдие.

Евреите започват летоброенето с мистичното сътворение на света, което се е случило през 3761 година преди Христа. Рош Ашана е по-скоро празник за размисъл и равносметка за изминалата година. Хората се поздравяват с "Хаг Самеах, Шана Това".

Навсякъде по света хората от общността се събират в своите синагоги, за да се молят за мир, съгласие и здраве. Характерни за новогодишните служби са тръбенето с шофара (рог от овен) и четенето от Тората (първата и основна част на Библията). От този ден започват десетте дни на покаяние, които предшестват еврейския празник Йом Кипур,. Празникът продължава 48 часа и започва с пости.

На празничната новогодишна вечеря има задължително от традиционния сладък хляб "хала“ и резенчета ябълки, потопени в мед. Ябълката е символ на забранения плод и грехопадението, а медът - на обетованата земя, в която текат “мед и мляко“. Има обичай след гощавката всички да отидат край водоем и да изпълнят ритуала "ташлиш“ за пречистване на душата, като изхвърлят късчета хляб, поели човешките грехове.

Еврейската общност в Пловдив ще отбележи началото на новата 5781 г. от своя календар, като сподели част от традициите с представителите на всички народи и религии в Пловдив. Довечера от 19:00 ч. започва и тематичната кулинарна вечер в парк "Отдих и култура“ на Гребната база. Събитието е част от срещите на народите в Пловдив, които се организират през целия месец септември от Фондация "Заедно“ и ресторант "Нетуно“.

Гостите на еврейската вечер ще бъдат запознати с хилядолетните традиции на новогодишния празник и кулинарните обичаи, свързани с еврейската трапеза. Тя се подготвя и с активното участие на младежката организация, ръководена от Кристиян Ангелов.

Сред официалните гости ще е д-р Агоп Кеворкян. Той е бивш председател на Израилтянския духовен съвет в Швейцария, но по произход е арменец, родом от Йерусалим. Посетителите ще могат да вкусят от кулинарните специалитети "Руло от тиквички“, "Пастел и печено яйце“, "Кюфтета с патладжан“ и "Ябълков сладкиш“.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: