Пасарелка разтревожи "Прослав"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
09:09 / 25.06.2014
7213
Протести назряват в квартал "Прослав" заради предстоящия строеж на пасарелка над жп линията. В тази връзка председателят на ППГОС "Обединение за Пловдив" внася на сесията утре официално питане до кмета Иван Тотев, независимо от това, че реконструкцията на жп линията Септември - Пловдив се изпълнява по оперативна програма "Транспорт" от Национална компания "Железопътна инфраструктура". 

Повод за питането на Каназирева са множество сигнали , подадени от живущи в район "Западен" за проблем, който сериозно притеснява всички граждани в квартал "Прослав".

Сред разтревожените граждани е и проф. д-р инж. Гроздан Караджов, преподавател в Университета по хранителни технологии. 

Реконструкцията на високоскоростната жп линия Септември - Пловдив предвижда поставянето на огради от двете страни на линията, високи 3.5 метра, по протежението на целия квартал "Прослав". За пешеходна връзка между южната и северната страна на квартала по проект се предвижда изграждане на пасарелка с височина близо 7 метра.

Жителите на квартала са обезпокоени, че толкова високо съоръжение като въздушен мост трудно ще се използва и в значителна степен ще попречи на комуникация между двете части на квартала. Пасарелката ще бъде непригодна за голяма част от жителите: майки с деца, възрастни граждани, малки деца, велосипедисти, трудноподвижни хора. 

На практика, по този начин южната част на квартала буквално се изолира от северната, а следователно и от другите части на града, посочва в питането тревогите на хората адвокат Каназирева. 

Съветничката настоява да получи отговор от кмета дали в проекта е предвидено изграждането на пешеходен и автомобилен подлез под жп линията в "Прослав". Подлезът до река Първенешка е много отдалечен от жилищната част на квартала и не е пешеходен, а и вече не може да поеме адекватно нарасналия трафик на коли, твърди Каназирева. 

В питането си тя поставя въпросите дали проектът е съгласуван с община Пловдив, на каква стойност са надземните съоръженията за преминаване, къде точно ще бъдат разположени и дали пасарелката има асансьори за хора с увреждания и майки с деца. 

Каназирева иска да получи подробна и точна информация на какъв етап се намира в момента строителството на подлез "Модър-Царевец" и кога ще бъде завършено, за да може да се използва. 

"Буди недоумение защо този важен проект, който касае жителите на Пловдив, не е обявен за обществено обсъждане на гражданите най-вече в частта, която касае безопасното преминаване през жп линията", коментира Дани Каназирева.

 

Виж коментарите (6)

Още по темата (241):
12.04.2024 Обрат: Очакваното пускане на пробива "Модър-Царевец" няма да се състои
скоро
12.04.2024 Община Пловдив стяга строителите по обектите в града, всичко ще върви по точен график
12.04.2024 Започна срещата за "Модър - Царевец"
11.04.2024 Отварянето на "Модър - Царевец" се отлага!
07.04.2024 Най-новият път в Пловдив е напълно готов
29.03.2024 Пускат автомобилите по "Модър - Царевец" в средата на април
Още новини от Новини от Пловдив:
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Родни ученици, единият от Пловдив, с пълен комплект медали на меж...
Работник в голяма фабрика в Пловдив заплашен с уволнение, бил чле...
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).