ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Паметници от социализма захвърлени в покрайнините на Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:43 / 24.10.2014Коментари (16)6490
©
Паметници от времето на социализма двайсет години лежат забравени в покрайнините на Пловдив. Ценни скулптури от мрамор и бронз са пускани от въздуха с цел да бъдат нарочно счупени. Вината на отречените паметници е, че изобразяват фигури на известни лица от социализма.

Ограда, заключен двор, бурени и храсти. Това от двайсет години е домът на паметници, украсявали центъра на Пловдив. Някога на героите от социализма се кръщаваха улици, булеварди, заводи. Днес са отречени. Скулптури на Лиляна Димитрова, Петър Ченгелов, Георги Димитров лежат в двора на арт-център.

"91-92 година буквално от дистанция ги хвърляха от крановете и ги пускаха с цел да бъдат потрошени", спомня си Жорж Трак - скулптор.

Паметникът на Петър Ченгелов днес е изцяло покрит от бурени. Някога е украсявал площада пред Централна поща. Фигурите от мрамор и бронз са изкушение за крадците.

Набезите върху забравените фигури не свършват. Статуята на Петър Ченгелов е с отрязана ръка. Статуята на Георги Димитров е с полуотрязана глава.

Жорж Трак поставя отречения паметник на партизанката Йорданка Николова на входа на арт-центъра. Развихря се скандал.

"На Общинския съвет веднага бе докладвано, квартални ентусиасти, видите ли, ние сваляме паметниците на комунистите, Жорж Трак ги вдига", разказа скулпторът.

Идеята за експониране на соц. паметниците за момента не намира отзвук. Ако това се случи, трябва да има обществено допитване - заявява гражданската си позиция председателят на Общинския съвет.

"Със сигурност аз не бих дал положителна оценка на развитие на една такава идея", категоричен е арх. Илко Николов - председател на Общински съвет- Пловдив.

Според Жорж Трак обаче миналото ни не бива да бъде захвърлено на бунището на историята. Той предлага създаването на Музей на социализма, който може да бъде изграден на територията на Братската могила в Пловдив.

Източник: БНТ








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Така трябва!!! Или претопени или разрушени! Това не са паметници за гордост, четете малко за зверствата на изродите, на които са бюстовете! Ако все пак толкова ги харесвате, след време сигурно няма имате нищо против ако поставят паметници на А.Луканов, Л.Местан, А.Доган, Боко Тиквоча и други производни убийци на българи!
+2
 
 
Вие нормални ли сте??? Да рИвете за паметник на Георги Димитров, който цял живот е водил анти-българска кампания и политика. Същият този, който създава македонският език и нация??? Най-добре напишете къде са тези паметници да кажем на ромите сами да се погрижат за бронзовите такива...
+2
 
 
Вие луди ли сте бе ??? Как ще захвърляте паметници и на колегата под мен: Какво ти пречи Альоша??
-3
 
 
Супер! Да вземат да ги претопят за вторични суровини вече, поне фалшивите идоли да са полезни за нещо най-накрая. Крайно време е и да се разкара Альоша. На историята мястото и е в учебниците, не на статуи на фалшиви идоли по улици и площади, плод на комунистическата пропаганда.
+3
 
 
Определено ЗА излагане на този тип паметници. Доколко на Братската могила е подходящо предвид оригиналната й идея и подредба на фигурите вътре, е спорно, но определено е хубаво да има такъв музей, защото трябва да помним историята си, да се поучаваме от нея, а не да я отричаме. Аз бих добавил в музея и ел уреди и други способия от соца :) - би било крайно интересно! Защо Пловдив24 не направят анкета?
+3
 
 
Това е съдбата на всеки истукан - фалшив идол. Никак не ми е жал за комунистическите издънки и не ги считам за никаква история, трябва да бъдат забравени като лош сън. Ако някой толкова много тъгува за подобни образи, да си ги прибере у дома.
-4
 
 
Искам паметника на Лиляна Димитрова- просто спомени от паркчето.
+3
 
 
От историята си не можеш да се отречеш. Какво като изхвърлим паметниците? Изхвърляме ли и миналото си с тях? Как ще обясним на поколенията какво е социализъм, фашизъм? Като си скрием главите в пясъка какво печелим?
Накъдето и да отива тълпата – бягайте в обратната посока. Тя винаги греши.
на 24.10.2014 г.
+5
 
 
Наскоро гледах снимки на изхвърлените паметници, между тях има наистина прекрасни склуптори, те задължително трябва да се изложат някъде, ако ще и в някой затънтен кът на училище по изкуства. След още 20 години паметниците ще са си здрави и читави и също толкова красиви, а никой няма да помни комунизма. Защо да не се съхранят като образци на културата?
+1
 
 
Това просто на нищо не прилича!Тези който са го сторили това дело са пълни идиоти как не ги е срам да се нарекат БЪЛГАРИ!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Футбол - други
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: