ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пациентите в неврологията на УМБАЛ "Св. Георги" нямат оплаквания за храната
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:29 / 08.08.2008Коментари (0)2819
Седмичното меню се назначава от диетолог, дневният порцион отговаря на препоръчителния режим, констатира проверка на УМБАЛ "Свети Георги" в клиниката.

Пациентите нямат оплаквания към храната или грижите, които се полагат за тях по време на болничния им престой в УМБАЛ "Свети Георги". Това сочат резултатите от експресно проведената анкета днес в неврологичното отделение на Университетската болница в Пловдив. Повод за нея е изпратено писмо в редакцията на вестник "Марица", в което болните от диабетна полиневропатия се жалваха от дневния порцион.

Анкетата е анонимна и в нея участваха 15 пациенти от неврологичното отделението, подчерта доц. Никола Ананощев, заместник-директор на болницата по лечебната част. Според нея жалбите са предизвикани умишлено и тенденциозно.

Порционът на ден от 2,70 отговаря на всички утвърдени държавни стандарти, а храната за болните от диабет се назначава от диетолог, обясни доц. Ананощев. Като цяло пациентите не са запознати с препоръчителния хранителен режим за тяхното заболяване и не спазват съветите на специалистите вкъщи, добави тя.

Не отговоря на истината и твърдението, че пациентите се хранят ежедневно с филия хляб с маргарин или лютеница, потвърди и доц. Ананощев. Днес той, заедно с икономическия директор Дора Икономова и главната сестра на УМБАЛ "Свети Георги" Ирен Миленкова, провериха как се спазват предписанията на специалистите в Клиниката по неврология.

В клиниката, както и в цялата болница се изпълняват 15-те утвърдени основни диети за лечебно хранене. Те не се съобразяват с вкусовите предпочитания на пациента, а с нуждите на неговото заболяване. Това понякога поражда неудовлетвореност от болничното меню, заяви доц. д-р Никола Ананощев. За диабетно болните белият хляб, както и тлъстите меса, салами са изключени от принципите на диабетното хранене. Седмичното меню е разнообразно и включва супа, печено пиле или яхния, кисело мляко и зеленчуци, богати на витамин В, обясни зам.-директорът по лечебната част. Храната е винаги прясна и съобразена с вида на хроничното заболяване на пациентите в лечебното заведение, добави той.

Смущаващ е фактът, че пациентите, които са подали оплакване за храната, не са информирали за проблема нито началника на клиниката, нито ръководството на болницата, каза доц. Ананощев. Въпросната жалба ни дава основание да засилим съществуващия контрол и изисквания по реализацията на болничното хранене. Ръководството в лицето на изпълнителния директор доц. д-р Илия Баташки ще преразгледа отново съществуващите менюта и ще направи всичко възможно за тяхното подобряване, увери доц. д-р Никола Ананощев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: