ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
ПУ „Паисий Хилендарски” откри академичната си година с 3200 студенти
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:36 / 28.09.2008Коментари (0)2482
Абсолвентите от ПУ “Паисий Хилендарски” връчват на първокурсниците знамето на университета. Вдясно – зам.-ректорът на висшето училище доц. Запрян Козлуджов, ректорът проф. Иван Куцаров и пловдивският митрополит Николай
Скъпи първокурсници, днес ставате членове на една от най-могъщите български образователни структури - втория по големина и значимост в страната университет и най-големия за Южна България. Вие имате и уникалния шанс да се запознаете с един древен град - Пловдив, с духовността и културата, които от хилядолетия процъфтяват тук. Защото знанията не се придобиват само в аудиториите и семинарните зали. Това каза по време на откриването на 48-ата академична учебна година на ПУ „Паисий Хилендарски" ректорът проф. дфн Иван Куцаров.

Пловдивският университет е от класически тип и в него са представени четирите основни направления във висшето образование - хуманитарно, природно, обществено и техническо, разпределени в 9 факултета, 2 филиала и един колеж, заяви проф. Куцаров.

Освен студенти и преподаватели на тържествената церемония днес в Концертна зала на пловдивската филхармония присъстваха още заместник-министърът на образованието и науката доц. Ваня Добрева, министърът на транспорта и съобщенията Петър Мутафчиев, Негово високопреосвещенство митрополит Николай, депутати, представители на местната власт и областната управа.

По традиция, под звуците на студентския химн, абсолвентите на Пловдивския университет връчиха на новия випуск символите на висшето училище - Паисиевата „История славянобългарская", знаме и ключ.

Вие сте щастливи, че имате за свой патрон една ярка звезда - Свети Преподобни Паисий Хилендарски, каза пловдивският митрополит Николай. Никога не забравяйте своята вяра, род и език и усилията ви ще бъдат възнаградени, допълни владиката.

Вече сте част от един университет с традиции, превърнал се в средище на духовността и културата в Южна България, приветства студентите заместник-министърът на образованието доц. Ваня. Обучението в Пловдивския университет дава възможност за развитие на професионалните кадри. Вие сте бъдещите икономисти, политици, културни и обществени дейци на България. С тези думи се обърна към присъстващите първокурсници министър Петър Мутафчиев.

С приети 3200 първокурсници стартира днес академичната си година Пловдивският университет „Паисий Хилендарски". Записали сме и 56 души с доказан български произход - от Молдова, Западните покрайнини и Украйна, съобщи началникът на Учебен отдел Димитър Бойков. Голям интерес към нашите учебни програми тази година проявиха и млади хора от Гърция. В подготвителните ни курсове по български език се записаха 150 от Южната ни съседка, допълни Бойков. След като преминат обучението по писмен и говорим български, догодина чужденците ще се запишат в желана от тях специалност.

Тази година Пловдивският университет обяви държавен прием за 2 456 бакалаври в редовна форма на обучение и 593 - в задочна, уточниха от Учебен отдел.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Абитуриентски балове
Евровизия 2024
Енергийна криза
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: