Отличиха доайен на Природонаучния музей

Автор: Мариана Панчева
Коментари (0)
21:15 / 18.12.2018
4607
Общинският съвет удостои проф. Стефан Станев с почетна значка на Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Отличието му се присъжда за цялостно развитие на ботаниката, за популяризиране достиженията на науката и за принос в развитието на града под тепетата. Проф. д-р Стефан Станев е роден на 13 август 1938 г. в село Драганово, област Велико Търново. Завършва гимназия във Велико Търново, след което се записва в Софийския университет "Св. Климент Охридски", където завършва биология със специализация по ботаника. През 1964 г. е назначен като асистент в катедрата по ботаника във Висшия педагогически институт в Пловдив - сега ПУ "Паисий Хилендарски", където и досега често упражнява преподавателска дейност.

През 1967 г. започва работа в Регионален природонаучен музей - Пловдив, оставяйки трайна диря като завеждащ отдел "Ботаника". Създател е на три последователни ботанически експозиции, последната е завършена през 1986 г. и за това време е най-голямата в България. На базата колекция от около 6 400 хербарийни листа, наследени от Френски колеж в Пловдив, той създава научна сбирка от около 11 000 хербарийни листа, като това е най-голямата ботаническа колекция в рамките на системата на природонаучните музеи в България. С няколко изключения, растенията са негови лични сборове и са определяни от него самия.

Проф. Станев е дългогодишен активен член от страна на България в Световния съвет на музеите към ЮНЕСКО и първият в историята на пловдивското музейно дело професор (1997г.). Той е изявен изследовател на нашите редки и застрашени растения и ревностен защитник на българската природа. Инициатор е на обявяването на пловдивските тепета за защитени природни обекти.

Научните му интереси са в областта на историята на българската ботаника, геоботаниката, флористиката и популяризацията на ботаническите знания. Отделя особено внимание на популяризирането на тези знания, за което написва над 150 статии и 23 книги. Смятан е за пионер в тази област. Неговите научни изследвания са използвани при съставянето на изданията "Флората на Република България", "Червената книга на Република България" и "Атлас на ендемичните растения на България". Разработил е класификационна и динамична схема на растителната покривка и е създател на една от първите карти на нашата растителност в мащаб 1: 25 000. Той е и автор на някои особено емблематични книги: "Звезди гаснат в планината", която претърпява пет издания за 30 години, "Видни български ботаници" е с две издания, "Малко познати имена в българската ботаника", също с две издания, "Зеления свят на Пловдив" и други.

Проф. д-р Стефан Станев има широки интереси, които се простират извън рамките на науката. Той е една от значимите фигури в Пловдив и поради факта, че издава няколко десетки статии и 12 книги, посветени на художници и бележити пловдивски дейци на културата. Книгите представят неговата огромна изследователска, събирателска и меценатска дейност. Те съдържат спомени на съвременници, разкази, изследване на личности, събития и процеси и анализи на автора за епохата, превърнала Пловдив в град на художниците.

Виж коментарите (0)

Още по темата (125):
20.04.2024 Тридневен фестивал "Млада синя Земя" в Природонаучния музей
08.04.2024 Седмица на динозаврите в Природонаучния музей в Пловдив
08.04.2024 Проблем в Природонаучния музей в Пловдив
09.03.2024 Природонаучният музей в Пловдив кани на вълнуващо пътешествие до Антарктида
17.02.2024 Подобна опашка в Пловдив скоро не бяхме виждали
17.02.2024 Ще има много инвестиции в бюджета за музеите в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).