ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Откриват Археологическия музей до края на септември
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:58 / 19.08.2010Коментари (4)3791
Кметът Славчо Атанасов, зам. кметът по културата Петя Гогова и Костадин Кисьов, шеф на Археологическия музей направиха днес инспекция на ремонтните работи по сградата, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Надеждата на кметът Славчо Атанасов е музеят да бъде отворен за Деня на независимостта - 22 септември, но не обяви този срок като окончателен, тъй като откриването зависи от много институции. Ремонтът вече е във финална фаза, като почти всички експонати вече са поставени по местата им.

Единствено в "златната" зала, където ще бъдат поставени най-скъпите експонати, все още стоят празни кабинки, където от МВР в момента изготвят изключително модерната сигнално-охранителна система и видеонаблюдение. Предвидена е и специална витрина за Панагюрското златно съкровище. Общо в музея ще има около 2750 експоната, а заедно с изложените пред него до площад Съединение те ще са около 3000.

"Очакваме до 20 дни да разберем дали Панагюрското съкровище ще се прибере в Пловдив. Тук е неговото място и то трябва да се прибере у дома. Винаги са ни казвали, че не можем да го приемем, защото нямаме достатъчно добра охрана. Сега обаче идваха комисии и категорично заявиха, че това е най-добре охраняваният музей в България, покриваме всички европейски стандарти, така че се надявам Панагюрското съкровище да дойде тук", заяви Кисьов.

Той заяви, че е нормално да отнеме известно време докато получим одобрение за съкровището. Кисьов припомни за въоръженият грабеж, който е бил извършен от музея през 1995-а година. Тогава е застрелян единият пазач, отнета е златна маска, която в момента била в частен колекционер в Швейцария. Специална комисия ще пристигне в музея след дни, за да направи проверка на всички витрини, СОТ-системи, видеонаблюдение и други. Не е ясно обаче кога ще дойде, защото това зависи от график на Министерството на културата, според който съкровището обикаля по изложби в чужбина, но до 20 дни със сигурност ще има яснота по въпроса. "Панагюрското златно съкровище е световен шедьовър-уникат, разбирам защо институциите искат всичко да е проверено", заяви Кисьов.

Той разведе кмета и журналистите из залите на музея и разказа къде какво ще бъде експонирано. В началото ще се покаже най-ранната история. Той бе приготвил макет на най-старото открито жилище по пловдивските земи, което също ще бъде експонирано - като символ на живота. В първите две зали ще се покаже най-ранната култура по нашите земи - от 5 хилядолетия пр. Хр. до 3 хил. пр. Хр. - идването на траките. В тези зали ще се показват главно глинени съдове, техника за производство на метали, най-ранното злато, открито в областта. Акцента на експозиц
© Plovdiv24.bg
ията в тези зали ще е едно лице, което може да се опише като "най-ранната живопис в района" - схематично изрисувано с полихромна боя, изработено около 5 хил. години преди Христа - пано, част от декорация на жилище.

В следващата зала ще бъдат показани богатствата на тракийските владетели и може би най-важното в целия музей - Панагюрското златно съкровище. "Всички ценности на музея се връщат - например 80 златни и сребърни бижута от Дуванлий, остава само Панагюрското съкровище да се върне и сме готови", каза още Кисьов, като показа на кмета специалната витрина, на която има вече и надпис "Панагюрско златно съкровище".

В залата ще бъдат показани общо 1200 експоната, свързани с тракийската култура. В Златната зала ще са най-ценните експонати в музея. Шефът на Археологическия музей даде пример, че номиналната стойност на един експонат от тази зала струва колкото всичко в Историческия или Етнографския музей.

След златната зала бе показана и залата за монетосечене на Филипопол, като вътре ще се покажат всички монети, които градът е сякъл - от тракийския период до Византия. До нея е и изключително впечатляващата 6-а зала, която е изцяло остъклена от всички страни и с естествена светлина. В нея са поставени основно римски експонати - уникални мозайки, части от колони и други.


(C) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 31
20.03.2011 »
29.12.2010 »
16.11.2010 »
16.11.2010 »
18.10.2010 »
18.10.2010 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 27.08.2010 г.
0
 
 
Е, ще дочакаме и това! Тъжно е, че бе съсипано нещо читаво за толкова дълго. По времето на другаря Каров, това бе един образцов музей, но той милееше за култура и традиция, а не за далавери. Лека му пръст.
+1
 
 
цитат:
Тогава е застрелян единият пазач, отнета е златна маска, която в момента била в частен колекционер в Швейцария.
Само ще добавя, че лично г-н Кисьов е прибрал от пазача пистолета непосредствено преди кражбата, за да не стане "сакатлък", сещате се, нали!
+2
 
 
Звучи като че ли ще стане страхотен музей. А дано. "...тнета е златна маска, която в момента била в частен колекционер в Швейцария..." - ми щом е противозаконно отнета нека си я искаме със съд обратно!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: