От първо лице за проблема в Osram: Проблемът е решен

Автор: Мариана Панчева
Коментари (2)
09:10 / 25.02.2018
8507
Еднократно смесване на питейна вода със застояла водата за противопожарни нужди е причината за проблема в Osram, връзката между двете тръби е отстранена, няма възможност за повтаряне на ситуацията за бъдеще, предаде репортер на Plovdiv24.bg. 

Това стана ясно по време на специално заседание на Областния съвет по условия на труд, свикат по настояване на "Подкрепа" заради масовото натравяне на работници от завода край Пловдив.

Предприятието няма други сондажи и резервоарът за противопожарни нужди се пълни от тръба с питейна вода от ВиК. Разклонение на тръбата доставя питейна вода и до завода, разясниха ситуацията представители на фирмата. Двете тръби, обаче, имат общ кран на две места; грешка, заложена още при проектирането на. отчетоха експертите, присъствали на срещата. 

И точно тук се е получил пробивът - в един момент крановете започнали да пропускат застоялата вода от пожарните хидранти. Разбирайки за проблема, от ръководството предупредили служителите да не пият от чешмите в завода, разлепили табели из цялата сграда, уведомили и институциите. 

Към момента крановете вече са отрязани, връзката е прекъсната и опасност за подобни ситуации няма, увериха от Осрам. 

"Заради случая затворихме завода, изоставаме с производството, освободихме работниците, пратихме ги на изследване на наши разноски. Реакцията ни е адекватна", споделиха още за неволите си от фирмата.

Трудовата медицина към завода пък отхвърли всички твърдения, че има между връзка между обстоятелството със смесването на водата и бума на стомашно-чревен дискомфорт у работниците. Според доклада по случая, представен на срещата, едва 30 от 750 души са предоставили болнични листове за това. От РЗИ пък не са открила причинители на салмонела, дизентерия или ешерихия коли. Затова и заключението на тридовата медицина е, че работниците са покосени от чревен вирус, разпространяващ се сред големи колективи и са дадени препоръка за спазване на лична хигиена. 

 


Виж коментарите (2)

Още по темата (521):
10.04.2024 65 водещи компании търсят служители в Пловдив
28.03.2024 ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo
UniRetiCon
23.03.2024 Нов завод за 107 милиона до Пловдив търси 110 работници
21.03.2024 Западен гигант започна изграждането на нов завод в Пловдив
20.03.2024 Инвестиции за над 250 милиона евро: Новите заводи край Пловдив
16.03.2024 Предвиждат изграждането на пешеходна алея и веломрежа, която да свърже общините Раковски и Марица
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).