Основателят на "Тракия икономическа зона": Няма инвеститор, който да дойде в България и да не иска да използва възобновяема енергия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:44 / 17.12.2023
14374
България за първи път е имала павилион по време на COP28 и той е предизвикал огромен интерес от международни инвеститори, които не просто са знаели за проектите в България, а са посочили "Тракия икономическа зона" като такъв, който решава проблеми свързани с климата на национално ниво. Това коментира инж. Пламен Панчев, изпълнителен директор на Тракия икономическа зона по Bloomberg TV. 

Преди броени дни Schneider Electric откри първата термопомпа в промишлено предприятие в цялата си система, не само в България, каза той.

"Говорим за всички заводи на компанията по света - за първи път това се направи в България и е голямо признание за пътя, по който се развиваме.“

Инж. Панчев посочи, че в инвестицията, която компанията планира за следващата година отново се предвижда възобновяема енергия.

На въпрос относно прехода на България и Тракия икономическа зона към въглеродно неутрална икономика само енергия от ВЕИ ли включва, събеседникът посочи, че компаниите от зоната оптимизират и употребата на водата. Той каза, че в момента се използва питейна вода за промишлени и противопожарни нужди, но в следващите 5 години има планове това да се промени.

"Ще се използва вода, която не се оскъпява като се пречиства. Ще се рециклирана и дъждовна вода.... сега се проектира завод, в който водата ще се използва многократно.“

Обучението на кадри, които да подсигурят енергийния преход, също е изключително важна тема за "Тракия икономическа зона", каза събеседникът. Той допълни, че в обединение с над 20 компании се отделят значителен ресурс за професионално образование, както и за сътрудничество с университети. 

"На прага сме на първото много сериозно сътрудничество с 4 университета, което ще позволи на чуждестранен инвеститор да направи изследователския си център в индустриалната зона заедно с тези университети.

На въпрос как ще се отразят срещите и разговорите по време на конференцията на бизнеса у нас и въглеродния преход на "Тракия икономическа зона", събеседникът посочи, че това е новата конкурентоспособност на страната, което ще я направи и по-силна.

"Няма инвеститор в последните 3 години, който идва в България и не казва ясно, че иска да използва възобновяема енергия и да прилага технологии, които му позволяват да намали въглеродните емисии.“

Представянето на България е изключително и е доказателство колко много можем да постигнем, ако сме обединени, като на откриването на българския павилион са присъствали президентите на България, Полша, Армения, както и представител на Казахстан.

Част от проектите представени там са предизвикали огромен интерес, каза още инж. Панчев и спомена присъствието на Ендуросат, Дронамикс, Ники Мотърс, Аграрния университет в Пловдив, както и Военноморската академия, чиито кадри са ценени по целия свят.

Виж коментарите (0)

Още по темата (522):
11.05.2024 Желана от цялата държава милиардна инвестиция идва в Пловдив
10.04.2024 65 водещи компании търсят служители в Пловдив
28.03.2024 ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo
UniRetiCon
23.03.2024 Нов завод за 107 милиона до Пловдив търси 110 работници
21.03.2024 Западен гигант започна изграждането на нов завод в Пловдив
20.03.2024 Инвестиции за над 250 милиона евро: Новите заводи край Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Желана от цялата държава милиардна инвестиция идва в Пловдив
Удължават булевард в Пловдив с 24 милиона лева
Пловдивско училище отбеляза по атрактивен начин своя патронен пра...
Една от най-красивите жени на света се оказа 23-годишна пловдивча...
Адвокат: Някои българи почиват по Беломорието, децата им учат в п...
Вижте какво сервираха в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).