Онкото в Пловдив пред фалит, шефът му заплаши: Хвърлям и оставка, и диплома

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
17:16 / 20.04.2015
4381
Онкодиспансерът в Пловдив е пред фалит, алармира управителят на лечебното заведение д-р Калин Калинов по време на кръглата маса за методиката за плащане на болниците в Пловдив. 

Той е категоричен обаче, че болни няма да се връщат, нито ще формира листи на чакащите. Доктор Калинов обясни, че само за първите 20 дни на април дефицитът за лекарствата е близо половин милион лева.

Според новата методика на плащане бюджетът за тази година е с 20% по-малък, а за лекарства парите са орязани с близо 50 на сто.

"Ние сме в безизходица, а никой до момента не ни чува. Изпратил съм няколко писма до здравното министерство, националната и регионална каси, до БЛС, но нямам отговор от никъде как да работим при тези условия, разказа управителят на общинското здравно завадение", заяви д-р Калинов. 

"Утре на медицински съвет ще поискам подкрепа от екипа си, за да може да продължим да работим и да лекуваме пациентите. Иначе не оставката, ще си хвръля дипломата. Това не е здравопазване, това не е медицина", категоричен е Калинов. 

По думите му през миналата година 59 хиляди болни са преминали през пловдивския диспансер, като голям процент от тях са от други области.

От своя страна заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков призна, че има проблем с онколечението. Той обясни, че в момента се търси решение на проблема, правят се анализи и се търси вариант как да се коригира дисбаланса.

Според него парите, които са гласувани от парламента не стигат и се търсят още средства. Все още не е разблокиран резерва на Здравната каса.

Директорър на пловдивската каса  Антонина Славова каза, че спрямо отчетната дейност на онкодиспансера, средствата са само 73 % по-малко и това не пречи на лечението на пациентите. 

Според нея лекарствата и пътеките ще бъдат платени при следващата корекция. Тя припомни, че в Пловдив от тази година има ново лечебно заведение с онкологична насоченост и парите на РЗОК се разпределят и за неговите пациенти.



Източник: радио "Пловдив"

Виж коментарите (1)

Още по темата (194):
27.01.2023 Д-р Йорданова от КОЦ-Пловдив: Само когато лекарят и пациентът "играят" заедно, лечебните начинания са успешни
08.11.2022 Лекар от КОЦ-Пловдив за новия линеен ускорител: Лечението е абсолютно
безплатно
01.11.2022 Д-р Славея Измирлиева, КОЦ Пловдив: Прецизността на изчисленията с този скенер е много висока
14.10.2022 Д-р Измирлиева, онколог: Всяко ранно откриване на карцинома на гърдата би довело до излекуване
27.09.2022 Новият линеен ускорител в КОЦ Пловдив - с нови планиращи системи за бързо започване на лечение
27.09.2022 КОЦ Пловдив вече разполага с линеен ускорител от последно поколение
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).