ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Официално откриват изложба "Молиер без граници"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:42 / 09.06.2023Коментари (0)735
Официалното откриване на изложба на сценични плакати "Молиер без граници", което ще се състои на 12 юни, понеделник, от 18.30 часа във фоайето на Драматичен театър Пловдив. Изложбата, организирана от Държавен културен институт към Министерство на външните работи, като част от съпътстващата програма на Фестивала Les Francofolies, ще остане в Пловдив до 18 юни.

На откриването ще присъстват г-жа Снежана Йовева – директор на ДКИ към МВнР, заместник-кметът Пламен Панов, както и организатори и гости на най-големия международен фестивал за съвременна франкофонска музика, който ще се проведе в Пловдив, Гребна база на 16 и 17 юни. Входът е свободен!  

"Молиер без граници“ - Изложба на над 35 български и чуждестранни сценични плакати, създадени от Международното триенале на сценичния плакат, с любезното съдействие на Държавен културен институт към Министерство на Външните работи

Международната плакатна акция беше подновена в началото на 2022 г., когато се навършиха 400 години от рождението на френския драматург Жан-Батист Поклен, известен със сценичното си име Молиер. По този повод Международното триенале на сценичния плакат – София подготви избрана колекция, посветен на творчеството на големия драматург и майстор на комедията. Колекцията обединява 35 български и чуждестранни плакати. Част от тях са създадени специално за проекта, а други са от богатия фонд на Триеналето.

Включени са творби на някои от най-влиятелните български и чуждестранни майстори на плаката като: Асен Старейшински, Божидар Йонов, Стефан Десподов, Георги Янков (България), Стефан Бунди (Швейцария), Томаш Богуславски и Пьотр Депта (Полша), Владимир Терентиев и Юри Тореев (Беларус) и др.

В желанието си да провокира широк кръг млади български плакатисти, Международното триенале се обърна към петима утвърдени съвременни автори (участници и носители на награди от триеналето): Александра Гогова, Димитър Трайчев, Капка Кънева, Костадин Отонов и Христофор Кръстев, които в качеството на ментори, привлякоха като участници свои колеги и възпитаници. По този начин проектът включи и творби на млади художници, в т.ч. студенти и ученици от художествени училища и академии в София, Пловдив, Варна.

Изложбата "Молиер без граници" е отворен проект, който ще се разраства и занапред. До тогава идеята на организаторите на акцията е – тя да продължи да обитава под различни форми дигиталната и реална среда, показвайки колко съвременни и провокативни са интерпретациите върху универсалните послания на Молиер. Инициативата за пътуващата изложба "Молиер без граници“ е посветена и на 30 години от присъединяването на България към МОФ и се осъществява с подкрепена от МВнР на България.

Фестивалът Les Francofolies /Ле Франкофоли/ – най-големият международен фестивал за съвременна франкофонска музика се провежда от 1985 насам в град Ла Рошел, Франция и се е превърнал в емблема на града. Заради него всяка година там пристига около 150 000-на публика. Освен ежегодните издания на фестивала във Франция, "Франкофоли" се провежда в Монреал, Канада и в Спа, Белгия. Има изнесени издания в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин, Реюнион, Нова Каледония, а от 2015 – и в България. Билетите за Франкофоли са в продажба в мрежата на Eventim.bg, Еpaygo.bg и на касите на EasyPay в цялата страна. Последни новини и програмата по дни за фестивала е на:

Събитието е част от програма "Наследство 2023“ на Фондация "Пловдив 2019“ и се осъществява с любезната подкрепа на Община Пловдив. Традиционни партньори на Фестивала са Министерство на културата, Министерство на Външните работи, Министерство на образованието, Министерство на туризма, Френското посолство в България.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: