Обзор 2015: Обновиха визията на емблематичните за Пловдив стълби на Каменица

Автор: Мария Морунова
Коментари (0)
08:00 / 02.01.2016
4463
Стълбите на Каменица са вече с нова визия. По тях се стича атрактивна водна каскада, подредени са светни фигури и пейки. На стълбите през май монтираха и надпис PLOVDIV 2019 по повод празниците, посветени на избора на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г. Така каскадата и надписът станах изключително притегателно място за жители и гости на Пловдив.

Както Plovdiv24.bg писа, още през месец януари 2014 г. стана ясно, че "Архстудио Ш" е победителят в конкурса за проектиране визията на стълбите.
През юни кметът Иван Тотев даде старт на дейностите по изграждането на водната каскада. Стана ясно, че за целта са отделени 150 000 лева.

От думите на градоначалника стана ясно, че една от идеите на облагородяването на това пространство е да се предизвика интересът на хората не само към самата централна улица, но и към Сахат тепе.

"Целта е емблематичното място да се оформи като естествена връзка в пешеходната зона между Главната и тепето", каза тогава Тотев.

Строителните дейности започнаха, мястото бе затворено за преминаване. Много пловдивчани се чудеха дали и емблематичната статуя на Мильо няма да бъде премахната, но страховете им не се оправдаха - статуята на чудака остана.

Със строителните дейности стана ясно, че община Пловдив възнамерява да купи бившия бар "Калигула", който да бъде превърнат във филиал на Художествената галерия.

Водната каскада постепено се оформяше, поставиха и камери за наблюдение на обекта.

На 22 април 2015 г. бе даден и официален старт на работата на каскадата. Много хора започнаха да посещават стълбите, да си правят и така популярните селфита. Това доведе местната власт до идеята на стълбите да постави копчета, както пред Общината. Това стана през май. Тогава монтираха и огромният надпис PLOVDIV 2019, който също се превърна в предпочитан фон за селфита.

През цялото лято хората се тълпяха на емблематичните стълби, няколко пъти се наложи и поправка на буквите, тъй като бяха счупени.

В края на ноември започна и зазимяването на водната каскада, която отново ще радва пловдивчани напролет.


Виж коментарите (0)

Още по темата (324):
19.10.2023 Бизнесмени почерниха Пловдив, заведения на Главната и в "Капана" над
закона
11.10.2023 Заведение на Главната само осъзна грешката си
06.10.2023 Кафене загрози Главната в Пловдив. Позволи грубо погазване на Наредба
04.09.2023 Сложиха нова бариера в центъра на Пловдив
22.08.2023 Бариера ще спира безразборното влизане на коли в пешеходната част на "Отец Паисий"
13.08.2023 Пловдивчанин: Вечер е ад, шофьори си бият шамари, готови сме за
протести
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).