Обзор 2015: Най-сетне започна реконструкцията на бул. "Васил Априлов"!

Автор: Мария Морунова
Коментари (0)
06:45 / 03.01.2016
3863
Плануваната от 2012 г. реконструкция на бул. "Васил Априлов" най-после започна. Символична първа копка по повод стартът на рехабилитацията направиха на 5 октомври тази година кметът Иван Тотев и заместникът му Димитър Кацарски.

На церемонията стана ясно, че цялостната рехабилитация включва подмяна на три водопровода, подмяна на канализация, изграждане на дублираща такава, вкарване на всички улуци в канализацията, прокарване на трасета на всички комунални и кабелни оператори, увеличаване на габаритите на пътя - 2 по 2 ленти в двете посоки, подмяна на тротоарни настилки, изграждане на велоалеи. Освен това ще бъдат премахнати и тролейбусните жици, които са стари и оказва се заплаха за здравето на хората.

На 16 ноември пък официално бе затворен за движение булевардът от колелото на Централна гара до ул. "Любен Каравелов" и започна дългоочакваното премахване на павета.

Plovdiv24.bg припомня, че през 2012 г. бе обявена обществена поръчка за избор на изпълнител, който да проектира рехабилитация на булевард "Васил Априлов" в частта му от Централна гара до булевард "Шести септември".

През март 2013 г. официално бе представен проектът как ще изглежда реконструирания булевард. През същата 2013 г. започнаха и преговорите с държавата, която да отпусне на Пловдив 15 млн. лева, необходими за реконструкцията на важния булевард "Васил Априлов". Пловдивските депутати пък поискаха от тогавашния премиер Пламен Орешарски да бъдат отпуснати 5 млн. лева, с които да се започне ремонтът на булеварда, тоест да се използват за първия му етап. Искането обаче не бе прието при гласуването на бюджета на държавата за 2014 г. Кметът категорично въпреки отказа заяви, че Пловдив ще се бори и ще намери начин да открие средства за рехабилитацията на "Васил Априлов".

В началото на 2014 г. местната власт кандидатства за финансиране на проекта по програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите", а малко по-късно получи Общината получи и строителното разрешение за ремонта на булеварда. Пловдив обаче не получи пари по програмата за "Васил Априлов" и реши със собствено финансиране да започне реконструкцията.

Така на 30 март 2015 г. община Пловдив обяви обществена поръчка за избор на изпълнител на реконструкцията на първия етап от бул. "Васил Априлов", а именно от колелото на Централна гара до ул. "Войнишка слава". 4 фирми спореха по поръчката, а през август стана ясно, че консорциум от фирма, една от които "Пътинженеринг", е победителят в конкурса.

След подготовка на 5 октомври 2015 г. бе даден и стартът на така чаканата рехабилитация на булевардът.

Ремонтните дейности вървят с пълна пара, а планът на местната администрация е в първата половина на месец април 2016 г. отсечката на булеварда от Централна гара до ул. "Любен Каравелов" да бъде отворена за движение.

Виж коментарите (0)

Още по темата (180):
29.08.2022 Режат изсъхналите клони на чинарите по бул. "Васил Априлов"
05.07.2021 Добри новини за разширението на бул. "Васил Априлов"
15.03.2021 Спукан водопровод по бул. "Васил Априлов" затруднява движението
10.02.2021 Ето причината за голямата ВиК авария, която наводни бул. "Васил
Априлов"
10.02.2021 Част от бул. "Васил Априлов" под вода! Очевидци: Дори асфалтът е нацепен и надигнат!
07.10.2020 Дупка зейна на булевард "Васил Априлов" в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...
Абитуриенти от Пловдив "подариха" рози на покойната си любима учи...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).