Обясниха кои са причините за мръсния въздух през зимата в Пловдив

Автор: Мариана Панчева
Коментари (22)
17:24 / 21.12.2017
11196
82 са превишенията на средноденонощната норма за фини прахови частици (ФПЧ) при допустими 35 и средногодишна концентрация 42 микрограма на кубичен метър при норма 40 са отчетени от измервателен пункт "Каменица" за 2016-а година. Това разкри експертът Стефан Дишовски, работил по проекта за разработване на програма за подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на община Пловдив и план за действие към същата за периода до 2023, предаде репортер на Plovdiv24.bg. 

2016-та година е възприета като базисна при определяне на мерките, които общинската администрация трябва да предприеме в борбата за по-чист въздух. Анализът за миналата година показва също, че още първото тримесечие - от януари до март, са регистрирани общо 38 превишения. През летните месеци положението е много по-добро - едва 2 превишения на средноденонощната норма за ФПЧ и 27 микрограма на кубичен метър. Най-тежък обаче е периодът от октомври до декември, сочи анализът: концентрация от 58 микрограма и 42 броя превишавания. 

Над 70% от отклоненията при фините прахови частици идват от изгаряне на твърди горива, 20% са в следствие на специфичния регионален фон, 7% се падат на транспорта и едва половин процент на промишлеността. Не така стоят нещата при отчитане нивата на азотен оксид - там приобладаващо е влиянието на автомобилния трафик -  41%, 33% се пада на фоновите особености, влиянието на промишлеността също е голямо - 17,7%, на последно място тук е влиянието от битово отопление.

Последното преброяване сочи, че над 30 000 души се отопляват с твърдо гориво в Пловдив. През следващата година обаче общинската администрация трябва да стартира подробно проучване - в кой район, в кой квартал, на коя улица, кое домакинство каква система за отопление използва, какво гориво се използва и в какво количество. Очаква се провеждане на голямо социологическо проучване, което да даде реална картина на нещата в града под тепетата.

"Община Пловдив продължава да работи активно за подобряване чистотата на атмосферния въздух", увери и зам.-кметът по общинска екология Розалин Петков

Проектът на програмата вече е разработен. През януари предстои той да бъде публикуван в официалния сайт на общината и в продължение на месец всички заинтересовани лица могат да подадат в деловодството своите писмени становища и предложения, които ще бъдат разгледани от програмен съвет и ако се отчете, че са състоятелни, ще се направят корекции. След съгласувателни процедури с РИОСВ и Министерството на околната среда и водите окончателното решение за утвърждаване на проекта ще е на Общинския съвет. 

"Надяваме се в средата на 2018 г. програмата да влезе в сила, за да можем активно да подготвим бюджетни средства и да започнем да изпълняваме мерките, които зависят изцяло от администрацията на община Пловдив. Разчитаме на съдействието на гражданите, защото общите усилия ще доведат до подобряване качеството на въздуха", коментира и Елена Найденова - главният експерт в Дирекция "Екология и управление на отпадъците".



Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (22)

Още по темата (376):
11.04.2024 Беззаконие и безнаказаност! Отровният пожар в Пловдив е бил нарочно
запален
11.04.2024 Гъст черен дим над част от Пловдив!
17.03.2024 Откриват телефонна линия за гражданите, които искат подмяна на старите печки с климатици
03.03.2024 Видео от Пловдив: Сами се тровим, факт!
18.02.2024 Търси се фирма, която да почисти Пловдив от 4250 стари печки на дърва и
въглища
17.01.2024 Пловдив взима мерки за качеството на атмосферния въздух
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).