Общината входира Транспортния проект на Пловдив за 46 млн. лв.

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (10)
15:17 / 12.03.2012
8872
Община Пловдив е входирала в Министерството на регионалното развитие и благоустройството документите по "Транспортния проект" на Пловдив, съобщи за Plovdiv24.bg кметът Иван Тотев и уточни, че проектът  е на стойност 46 млн.лв. В него се включва модернизация на транспорта - електронно таксуване на пътниците, въвеждане на система за управление на трафик - "зелена вълна" по кръстовищата и изграждането на 48 км велоалеи.
 
За да не се изпусне срокът от 15 март, предвид "горчивия" опит на предишното управление на общината в тази връзка, Тотев е разпоредил служителите на общината да работят и в събота и неделя по финализирането на документацията. В тази връзка припомняме, че проектът за "Небет тепе"  на стойност 5 200 000 лв., както и финансирането му беше скандално провалено заради немърливо минутно закъснение на старата управа на Пловдив при внасянето на документите в министерството.
 
Транспортният проект на града се базира на опита на 5 фирми от Германия, Австрия и Испания, които вече са внедрявали подобни системи в други европейски градове.

Електронното управление гарантира редовен транспорт, чести връзки, по-бързо предвижване и повече удобства за гражданите. Системата обхваща всички елементи на обществения транспорт - маршрутна схема, разписания, брой на превозните средства и на пътниците, спирки, както и изграждането на Централен управленски пункт.

Част от модела е и автоматичното таксуване, което премахва кондукторите и слага край на возенето гратис. Кондукторите отпадат, остават само контрольорите.

Неугледните спирки ще бъдат заменени с модерни модули. В тях ще бъдат поставени машини за билети и информационни табла, показващи след колко минути ще пристигне автобус по дадена линия. В превозните средства също ще има информационни табла, на които пътниците ще виждат до коя спирка са стигнали и коя е следващата. Същата информация ще дава и автоматичната система за съобщения. Бордови компютър ще ориентира шофьора дали спазва разписанието, къде има задръствания. Предвиден е и преброител на пътници, за да се следи натовареността на всяка линия. Билетите ще се валидират с автомат.

Под непрекъснат контрол ще бъдат и светофарите, за да се съкрати времето за придвижване на автобусите през задръстванията.

В Централния управленски пункт ще се наблюдава цялата мрежа, ще се контролират системите за билети, за управление на трафика, разписанията. По този начин във всеки момент ще може да се регулира движението по линиите.

Под денонощен надзор ще бъдат 162 километра улици, по които се движат автобусите и тролейбусите от линиите, включени в електронната система. GPS-навигацията ще показва къде се намират превозните средства във всеки един момент с точност до 10 метра. Така хем ще се следи дали спазват графика, хем ще се подава информация на спирките за пристигането им там.

За шофьорите също са предвидени улеснения. Чрез бордовия компютър те ще могат да изпращат до центъра кодирани съобщения за аварии, инциденти, задръствания, молба за бърза помощ.


Виж коментарите (10)

Още по темата (1005):
26.04.2024 Шофьорът, псувал контрольори, ще бъде наказан
26.04.2024 Шофьор от градския транспорт поиска да обърне джуките на
контрольорка
24.04.2024 Кондукторка показа доста неприличен жест към девойка в Пловдив
22.04.2024 Пловдивчанин: Лъжат ни!
20.04.2024 Пловдивчанин: Харчите ли си спокойно парите?
14.04.2024 Важна промяна: Отпадат последните курсове в разписанието на някои автобуси в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).