Общината подписа договор за 5 млн.лв. за реконструкцията на Цар Симеоновата градина

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (40)
12:16 / 03.06.2013
11242
Договорът за финансирането на реконструкцията на Цар Симеоновата градина вече е факт, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Кметът Иван Тотев показа документа пред журналисти на редовната си пресконференция в залата на градската институция. 

Сумата възлиза на 5 млн.лв. и процедурите по реализацията на проекта стартират още от днес, каза градоначалникът. Той очаква реалните строителни и ремонтни дейности в градината да стартират през октомври тази година. За финансирането Общината кандидатства по схема "Зелена и достъпна градска среда" от Оперативна програма "Регионално разривите". Други 3 млн.лв. за паркинга под езерото градската институция е осигурила от фонд "Флаг". Кредитът е с ниски лихви, а държавата поема 70% от тях, уточни кметът. Общината ще обяви съвсем скоро конкурсните условия за 3-те обществени поръчки: за парковото строителство, осветление и напоителните системи; за изграждането на новите фонтани и за строежа на подземния паркинг.
 
"Атракция на градината ще фонтаните. Освен многоцветните звукови програми, с които ще бъдат оборудвани, струята на водата ще се издига до 20 метра височина", каза още Тотев.

Поливна система без аналог, увеличение на зелените площи с над 3 дка, нови детски площадки, художествено осветление на паметниците и изграждането на подземен паркинг, възстановяване на градинския павилион на Първото българско изложение през 1892 г. и изработването на реплика на фонтана "Деметра" в максимално близък до оригинала допълват дейностите по реконструкцията.

"Цар Симеоновата градина няма да бъде затваряна по време на изпълнението на проекта. Единствено коритото на езерото с Пеещите фонтани ще бъде обезопасено по време на ремонтните дейности", уточни още градоначалникът. 

Той допълни, че обжалването на сдружение "Граждански контрол - защита на животните" против строежа на паркинг под езерото няма да попречи на изпълнението на проекта. Тотев отправи покана към всеки, който желае да бъде наблюдател по време на строителството на подземния паркинг и реконструкцията на градината да се включи в екипа от специалисти.


Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (40)

Още по темата (245):
24.04.2024 Любима атракция в центъра на Пловдив отново ще заработи
27.12.2023 Пловдивчанин: Не мога да повярвам колко е занемарено
24.09.2023 Опасност дебне на Пеещите фонтани в Пловдив
13.07.2023 Пеещите фонтани с музикално-светлинно шоу 6 вечери в седмицата
30.03.2023 Търси се фирма да поддържа Пеещите фонтани
26.02.2023 Майка от Пловдив изпадна в ужас от странна находка: Родители, пазете
децата!
Още новини от Новини от Пловдив:
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).