ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Общината подготвя проект за разширението на ул. "Гладстон"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:26 / 13.06.2007Коментари (0)2851
©
Снимка: вестник "Строителство градът"
Подобряването на физическата среда трябва да бъде обвързано и с постигане на социално-икономически ефекти. Затова при подготовката на общински проекти, които да кандидатстват за финансиране от структурните фондове на Европейския съюз, трябва да се прилага интегрираният подход, като се използва комбиниране на мерки от различните оперативни програми. Това заяви в Пловдив Гаетано Молура, експерт на ЕС в сферата на развитието на градската инфраструктура. От 3 до 9 юни той бе на посещение в общината с цел оказване на безвъзмездна консултантска помощ в разработването на два изключително важни комуникационни проекта - евентуалното разширение на ул. "Гладстон" в урбанизирания градски център и изграждане на подлезна или надлезна връзка между ул. "Царевец" и ул. "Модър" с цел преодоляване на преминаващата жп линия Пловдив - София и свързването на район Западен с район Южен. Сътрудничеството с европейския експерт Гаетано Молура е по линия на спечеления от община Пловдив проект "Подкрепа за общините" по програмата URBAN на ЕС за градско възстановяване и развитие. Целта е да се подпомогнат усилията на общината в подготовката й на инфраструктурни проекти за финансиране от еврофондовете.

В общинския бюджет за 2007 г. са заложени средства за проектно-проучвателни дейности на двата обекта - 200 хил. лв. за вариантни решения на комуникационната връзка "Модър" - "Царевец" и 90 хил. лв. за проучване на възможността за разширение на ул. "Гладстон" в участъка от ул. "Преслав" до бул. "Пещерско шосе". Според Гаетано Молура, който има успешно реализиран проект за градско развитие на община Наполи, Италия, първата стъпка е сформиране на разширен екип от общински експерти - архитекти, инженери, юристи и други, който да се заеме с управлението на проектите. Необходимо е за всеки един от обектите да се набере база данни, която да послужи за точното формулиране на обхвата на задачите. Разширението на ул. "Гладстон" с едно платно в северна посока е свързано с отчуждаване на близо 18 имота, чиито пазарни оценки могат да надхвърлят стойността на самото строителство. В същото време на тази централна артерия се намират Синдикалният дом, който предстои да се превърне в модерен културен център, изискващ комуникационно обслужване и паркиране на голям поток от посетители, кино "Космос", както и античният театър "Одеон", който има потенциал да се превърне в туристическа атракция от световна величина. "Това е една комплицирана задача, за която е необходим интегриран подход", коментира Гаетано Молура. Решаването на проблема с нарасналия автомобилен трафик трябва да бъде обвързано с решаването на проблема с паркирането и с големия културен потенциал на територията.

Комуникационното решение за "Царевец" - "Модър" е свързано с евентуална реконструкция на жп инфраструктура, което също е скъпоструващо мероприятие. Но с изграждането на подлез или надлез ще се възстанови прекъснатата връзка между южните и западните квартали на Пловдив и ще се облекчи достъпът до Хирургичния комплекс на ВМИ, който обслужва пациенти не само от Пловдив, но и от съседните общини.

За изготвяне на предпроектните проучвания за двата обекта предстои избор на изпълнители чрез обществени поръчки, съобщи главният инженер на община Пловдив Дичо Дафов. Информацията е на вестник "Строителство градът".



Още по темата: общо новини по темата: 6
03.08.2023 »
02.08.2023 »
29.07.2023 »
26.07.2023 »
26.07.2018 »
21.11.2013 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: