Община Варна получи 29% от Пловдивския панаир

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (7)
16:58 / 30.09.2016
6429
Община Варна получи 16 314 400 поименни акции, представляващи 29% от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД, прехвърлени безвъзмездно от министерството на икономиката. 

Новината съобщи министърът на културата Вежди Рашидов, който заедно с кмета на Варна Иван Портних, областния управител Стоян Пасев и кмета на Провадия Филчо Филев посети най-стария солодобивен и градски център Провадия - Солницата. Водач на гостите бе проф. Васил Николов, ръководител на разкопките в археологическия обект.

"Като няма пари, умните кметове осребряват акции. Варна, за разлика от Пловдив, постъпи по-умно. Аз ако бях на мястото на кмета на Пловдив, бих си върнал ценни стари къщи, за да служат на пловдивската общественост", така министър Рашидов коментира сделката. 

Според него тя може да реши важни за Варна проблеми, като Дупката в центъра на града, собственост на бизнесмена Георги Гергов. "Едни хартийки можете да ги превърнете в златен център. Акциите са вече при г-н Иван Портних и в ОбС, очаквам да ги използвате разумно" допълни той.

"Благодаря за съдействието на правителството и на министър Рашидов. Знаете, че години се опитваме да намерим решение с една от големите язви на Варна - т.нар. Дупка в центъра на града. Надявам се, че в рамките на месец-два ще имаме финализиране на тази тема", каза кметът Иван Портних. Според министъра на културата за облагородяване на пространството и опазване на археологията в Дупката могат да бъдат търсени средства по различни европейски програми.

По-късно гостите бяха запознати с последните находки в Солницата, направени от екипа на проф. Васил Николов. Тази година Министерството на културата е финансирало два проекта в обекта - реставрация и консервация на южен участък на външна крепостна стена на праисторическия солодобивен и градски център Провадия - Солницата, и археологически проучвания.


Виж коментарите (7)

Още по темата (197):
13.03.2024 Пловдивският панаир отново бе гледан на сесия на общинския съвет във Варна
01.03.2024 Снимка от 1953 г. показва емблематично място в Пловдив, днес то е коренно различно
29.02.2024 Министър Богданов: Очакваме обективен съдебен процес за собствеността на Пловдивския панаир
16.02.2024 Министър Богданов: Акциите на Пловдивския панаир са и трябва да бъдат собственост на държавата
16.02.2024 Връщат акциите на Варна в Пловдивския панаир на държавата
25.01.2024 Общински съвет Варна отказа да гледа въпроса с акциите на Пловдивския
панаир
Още новини от Новини от Пловдив:
Тежко е състоянието на момченцето, което пострада при взрив на га...
255 жилищни, 3 административни и 102 други сгради са започнали да...
Дете е прието в болница в Пловдив с опасност за живота
Нагли циганчета стъжниха живота на пловдивчанка пред КАТ
Бивш общинар: Какво пречи Пловдив да е като Монпелие и да има без...
Пловдивчанка: Такива комплексари със спортни екипи и бръснати гла...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).