Община Пловдив дава още пари на превозвачите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
13:49 / 09.12.2021
1905
Община Пловдив обмисля да актуализира пределната стойност на разходите за дейността на фирмите-превозвачи по договора от 2016 година. Това стана ясно по време на среща на кмета Здравко Димитров, заместник-кмета Тодор Чонов с представители на транспортните фирми и общински съветници. Причината за преиндексацията на сумата от 1,42 лв./км (без ДДС), посочена в договора отпреди 5 години, е, че е ниска и не отговаря на по-високата за годината инфлация.

Припомняме, че Община Пловдив компенсира превозвачите за осъществяването на транспортната дейност на територията на град Пловдив, като е определила ниска стойност на цената на билетите и картите, която се заплаща от гражданите. От общинския бюджет се докомпенсира реалната себестойност на превозните документи, като за 2021 година сумата възлиза на 7 млн. лв.  Разпределението на средствата се осъществява на база на механизъм, в който са включени изисквания за екологичност на автобусите, пробег, реализирана загуба на километър и експлоатация.

Съгласно другите два договора с транспортния консорциум - от 2018 и 2021г. Община Пловдив компенсира на база на изминатите километри с 1,97 лв. (според GPS на ОКТ) и до 5% от разумната печалба, съгласно закона. Разпределението на компенсацията е на база реалния пробег, а не договорения, като при наложени санкции не се изплаща компенсация.

"Община Пловдив работи така, че да защити интереса на гражданите, да осигури редовен и удобен градски транспорт. Автопаркът е на много добро ниво, изискванията за екологичност и производство са едни от най-високите в страната“, заяви кметът Здравко Димитров.

По думите на заместник-кмета Тодор Чонов вътрешният одит, който е направен за разпределянето на компенсациите, не е установил проблеми, които да са несъвместими с дейността на транспортните фирми и общинското предприятие. Ще бъдат актуализирани конкретни точки в механизма за разпределение средствата, които са остарели с времето. Той съобщи, че е изпратено официално писмо, с което се припомня ангажиментът на превозвачите да изпълняват курсовете и разписанията, в противен случай им се налагат глоби.

От своя страна, превозвачите посочиха, че всеки месец предоставят счетоводни справки в общинското предприятие "Организация и контрол по транспорта“, както и в Министерство на транспорта.

Предстои да бъде направен анализ за реалната себестойност на превозните документи с оглед на затрудненията от COVID – 19, намаления пътникопоток и съответно по-малкия брой продадени билети и карти.

В ход е и работата по провеждането на обществена поръчка по внедряване на нова електронно-билетна система.

"Устойчивостта на транспортния проект изтече през април тази година. Дотогава не можехме да предприемем промени по него. След този срок позволихме фирми да оборудват няколко автобуса и сме наясно какво ще е необходимо, за да внедрим новостите“, акцентира заместник-кметът Тодор Чонов.

Виж коментарите (1)

Още по темата (29):
23.11.2022 Стачка оставя Пловдив без градски транспорт (обобщение)
23.11.2022 Община Пловдив: Неизплатени средства по отношение на градски линии няма нито лев
23.11.2022 Огромен скандал! Утре някои градски автобуси изобщо няма да работят
23.11.2022 Шофьорите по 6 линии на градския транспорт в Пловдив преустановиха работа заради неизплатени заплати
26.05.2022 Превозвачите получават допълнителни пари
25.05.2022 Вдигат компенсациите на превозвачите в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Дърво е премазало кола след силната буря в Пловдивско
"Мерцедес" се заби в дърво в "Смирненски"
Млад мъж от "Столипиново" учи за зъболекар, иска да си отвори каб...
Пловдив изпревари Варна по население
"Смирненски" е непроходим! Шофьори: Изведнъж всичко спря, този пр...
Прокуратурата се самосезира заради мутренските изпълнения на буле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).