Обрат с доживотната присъда на бившия полицай Венцислав Караджов!

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
16:15 / 27.05.2021
24187
Върховният касационен съд отмени доживотната присъда на бившия полицай Венцислав Караджов, обвинен за убийството на родителите му Божура и Цветан Караджови, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Делото се връща за ново гледане.

Караджов бе осъден доживот от Апелативния съд в Пловдив, без право на замяна, в края на месец ноември 2020 година. Той не признава вина и е обжалвал решението на Апелативния съд пред Върховния касационен съд, като е депозирал в съда в около 80 страници, написани на ръка, своето изложение по случая. С това е поискал да бъде оправдан. Това съобщи пред журналисти неговият адвокат Зоя Тошкова. Самата тя твърди, че по делото има сериозен дефицит на доказателства.

В съдебния акт на ВКС се казва, че по изложените съображения мнозинството от касационния състав намира, че въззивният съд в недостатъчна степен е изпълнил и задължението си да установи достоверността на източниците, установяващи косвените доказателства по делото, след което да пристъпи към задълбочена оценка на установените чрез тях факти и да направи анализ на всяко доказателство по отделно и в съвкупност с останалите, за да се прецени дали те установяват една неразривна връзка между си, така, че системата от косвени доказателства да обуслови единствения възможен извод относно авторството на извършеното деяние, т.е. за доказаност на обвинението по несъмнен начин, както изисква разпоредбата на чл. 303, ал. 2 от НПК или това е непостижимо.

Това налага отмяна на въззивното решение и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на апелативния съд за отстраняване на констатираните недостатъци. Допуснатите съществени нарушения на процесуалните правила не позволяват да се извърши проверка за правилното приложение на закона и явната несправедливост на наложеното наказание.

Предвид изложеното и на основание чл.354, ал.3, т.2 във вр. с ал.1, т.5 от НПК , Върховният касационен съд е решил да отмени въззивното решение по описа на Апелативен съд - Пловдив и връща делото за ново разглеждане от друг състав на въззивния съд.

Решението не подлежи на обжалване.

Двойното убийство стана на 15 май 2016 г.. Два дни по-късно съседка отишла да види какво става с Караджови, тъй като не можела да се свърже с тях. Жената открила телата им в пристройката, в която живеели. Божурка лежала на леглото, а мъжът и - между масата и стола.

Виж коментарите (0)

Още по темата (107):
11.10.2023 Посякоха бивш полицай за двойно убийство в Пловдив!
30.05.2023 Експолицаят, обвинен в убийството на родителите си, се появи с нова
визия
18.04.2023 Експолицаят Караджов в съда: Говорим си на година по лъжичка, а упорито не се обръща внимание на защитата ми
18.04.2023 Едно от най-мистериозните двойни убийства в Пловдив отново влиза в съда
21.03.2023 Не Караджов, а наркомани може да са убили родителите му
23.02.2023 Адвокатката на експолицая Караджов, обвинен за убийството на родителите му, очаква интересен развой по делото
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).