ОбС прие категорично предложението на кмета за Голямата базилика

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
11:27 / 18.07.2013
3156
Община Пловдив ще иска от държавата за безвъзмездно управление за срок от 10 години Голямата базилика. Това стана възможно, след като днес общинските съветници на града приеха предложението на кмета Иван Тотев с 47 гласа "за" и нито един "въздържал се" или "против", предаде репортер на Plovdiv24.bg

В мотивите на градоначалника се казва, че към настоящия момент този паметник на културата с национално значение е собственост на държавата и община Пловдив няма правното основание да извършва дейности по стопанисването и опазването му, без да има предоставено право на управление върху него.

Голямата базилика е един от най-интересните обекти на културното наследство в Пловдив, който все още чака своята реставрация и експониране. Разкрита е през 1982 г. от колектив с ръководител Елена Кесякова. Тя е най-голямата раннохристиянска базилика в България и една от най-големите на Балканския полуостров. Предполага се, че тя е била най-вероятно епископска базилика. Поради липса на финансиране и различни правни спорове през годините за обекта не са полагани целенасочени грижи за опазването и експонирането му.

"Това искане е в унисон с цялостната политика на Община Пловдив - основните археологически обекти да минат под управлението на пловдивската администрация. Това се прави с цел те да бъдат менажирани активно и да бъдат инвестирани общински средства в тях, да може да се кандидатства по програми, както стана с Римския стадион и Античния театър", коментира за нашия сайт преди дни зам.-кметът Стефан Стоянов.

Той обясни, че е археологически комплекс "Голяма раннохристиянска епископска базилика Филипопол" е изключително интересен обект с уникални мозайки, които трябва да бъдат експонирани по правилния начин, но през последните години е доста изоставен.

Според Стоянов археологическата находка има нужда от спешна намеса. В момента, в който решението на Министерския съвет стане факт и Голямата базилика мине под управлението на Община Пловдив, ще започне активна работа там, категоричен е Стефан Стоянов. Първо ще се инвестират средства за най-спешното, а именно защитни съоръжения на обекта, които да предпазят мозайките под земята. Паралелно с това ще започне проектиране.

Преди повече от десет години на обекта е сложена ламаринена конструкция с покрив. През годините обаче тя е паднала.


Виж коментарите (1)

Още по темата (220):
06.04.2024 Огромен срам! Родители, озаптете си отрочетата!
22.02.2024 Висока оценка: Епископската базилика на Филипопол става част от стоте национални туристически обекта
11.02.2024 Десетки служители на НСО завардиха Епископската базилика, вижте защо
27.07.2023 BBC заснеха филм за Епископската базилика на Филипопол
26.07.2023 Епископската базилика отваря врати за архитектурна работилница за деца тази неделя
05.07.2023 По 250 души на ден посещават Епископската базилика на Филипопол
Още новини от Новини от Пловдив:
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).