Ново 20: Превозвачите искат Общината да поеме продажбата на билети

Автор: Диана Бикова
Коментари (4)
19:49 / 22.06.2020
7803
Превозвачите в Пловдив настояват община Пловдив да се заеме изцяло с продажбата на билети на пътниците и те да не участват в този процес, както е по договор, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Около това становище са се обединили транспортните фирми в града след като днес системата за електронно таксуване показа дефекти и тоталният тест се провали. 

Превозвачите настояват нововъведението да влезе в сила от 1 юли или в краен случай от 1 август. Те смятат, че с продажбата на билети трябва да се ангажира общината, а на тях да се плаща за извършената услуга на база изминат километър. Сега транспортните фирми получават компенсации за преференциалното пътуване на пенсионери и учащи, субсидия за обслужване на нерентабилни автбусни линии и доплащане за километър пробег. 

Последната сума има ограничение с горна граница от 2 лв./км, която се покрива от реализирани продажби на билети. Ако стигнат тази горната граница и покрият разходите си, тогава общината не дава допълнително до 2 лв./км. Ако обаче не успеят да продадат толкова билети и сумата е под 2 лв./км, градският бюджет покрива разликата до горницата. По данни на ОП "Организация и контрол на транспорта" /ОКТ/, за първите три месеца на 2020 г. са продадени 23 686 билети и карти на обща стойност 390 802 лв.

Ако предложението на превозвачите бъде уважено, общината вероятно ще трябва да преработи конкурсните условия в обществената поръчка за 8-те линии, която е отворена в момента. В нея е заложено 1.95 лв. без ДДС за 1 км при автобуси със 70 места.

Прехвърлянето на продажбата на билети на общината дойде след като транспортните босове вдигнаха ръце от електронната система за таксуване в рейсовете. Превозвачите твърдят, че системата не работи и около 30% от автоматите не приемат пуснатите монети и ги връщат. Заради това се е наложило в автобусите днес отново кондукторите да продават талончетата за пътуване. Иначе още миналата седмица до превозваческите фирми е изпратена заповедта на ОКТ издаването на билети да става само от електронните устройства.

След днешния фалстарт на електронното таксуване ОКТ подготвя указания за стъпките за използване на апаратите. Редът е: 1. посочваш какъв билет искаш, 2. пускаш монетите, 3. изчакваш отпечатването на билета.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (4)

Още по темата (1005):
26.04.2024 Шофьорът, псувал контрольори, ще бъде наказан
26.04.2024 Шофьор от градския транспорт поиска да обърне джуките на
контрольорка
24.04.2024 Кондукторка показа доста неприличен жест към девойка в Пловдив
22.04.2024 Пловдивчанин: Лъжат ни!
20.04.2024 Пловдивчанин: Харчите ли си спокойно парите?
14.04.2024 Важна промяна: Отпадат последните курсове в разписанието на някои автобуси в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Снимка показва как е изглеждала Главната на Пловдив, когато по не...
Даваме 78 000 лева за близо 100 химически тоалетни в Пловдив
Асфалтираха най-новата улица в Пловдив, строителите блокираха кол...
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).