Новите собственици ще засипят с пясък Римския форум

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:22 / 09.02.2005
2905
С възглавница от пясък ще бъде покрит Римският форум. Това предвижда проектът за спасяване, внесен в общината от новите собственици на терена - строителните компании "Сиенит инвест", "Нов форум" и "Полет 2000". Дебелият слой пясък ще позволи движението на строителни машини, без да бъдат увредени археологическите находки. Сградата на бъдещия културно-информационен и търговски център ще се вдигне на пилони и ще бъде на две нива - едното с два, другото с четири етажа, като най-високият ще бъде скосен. Идеята за подземен паркинг, който би увредил безвъзвратно ценните останки, е окончетелно изоставена.

Новите собственици са придобили терена чрез изкупуване на "Младост алфа" ЕООД от "Банк Аустрия кредитанщалт лизинг". Това съобщи управителят на "Сиенит инвест" Пламен Панчев. Стойността на покупката е 1.5 млн лв., което включва платените на общината при първата продажба на терена от близо 6 дка 1.24 млн лв плюс разходите, направени от австрийската компания досега. Според Панчев досегашният собственик се е отказал от терена заради забавянето на реализацията на проекта.

Както е известно, прокуратурата разследва сделката с Римския форум, а неговата препродажба беше очаквана стъпка. Дружеството "Младост алфа" е регистрирано в Софийски градски съд и покупката на терена е единствената сделка, реализирана от него. Разкопките на форума са възложени с договор на "Сиенит" от "Биохим лизинг България" ООД - дъщерна фирма на "Банк Аустрия кредитанщалт лизинг".

Ако съдът отмени първоначалната сделка за Римския форум, новите собственици ще имат право да поискат парите си обратно, както и да получат от общината компенсации за пропуснати ползи.

Вчера стана ясно, че Министерството на регионалното развитие също ще атакува пред съда продажбата на терена от общината.

Виж коментарите (0)

Още по темата (46):
12.03.2024 Tри концепции, които са от изключително значение за Пловдив
23.02.2023 Вижте проекта за един от най-уникалните обекти в Пловдив в целия му
блясък
21.02.2023 Представиха проекта за един от най-уникалните обекти в Пловдив
21.02.2023 Представят важен за Пловдив проект
20.02.2023 Представят проекта за един от най-уникалните обекти в Пловдив
27.12.2022 Пламен Панов: Историята на Пловдив трябва да бъде подчертавана и
експонирана
Още новини от Новини от Пловдив:
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).