ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Нова уникална придобивка за филиала на ТУ в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:32 / 24.08.2020Коментари (0)2504
©
Лабораторията за автономни летателни апарати в Техническия университет – филиал Пловдив пусна в действие новото лазерно оборудване. То служи за визуализация и измерване на въздушни завихряния, които обтичат летателни апарати или други твърди тела.

Оборудването се нарича Партикъл имидж вилосиметри /PIV/ и служи за прецизно измерване на въздушни течения чрез снемане на цифрови изображения и тяхното сравняване. Новата техника се прилага в аеродинамичен канал за изследване на безпилотни летателни апарати. Тя е доставена от датската фирма Tantec - световен лидер в производството на такива лазерни системи.

При пускането в действие и обучението на българския екип, в Пловдив са пристигнали специалисти от Италия, Франция и Румъния. "PIV беше наша мечта. Това е най-сериозното надграждане на нашата лаборатория от нейното създаване досега.  Преди четири години разбрахме, че ще има специално финансиране за научна техника, свързахме се с фирми, които го доставят и от месец вече работим с новото оборудване." - казва доц. д-р Християн Панайотов, декан на факултет "Машиностроене и уредостроене“ в Техническия университет – филиал Пловдив.

Когато включат PIV в аеродинамичния тунел, лампите в лабораторията изгасват. Просветва само зеленият лазер, а двете свръхбързи камери заснемат вихрите, които лъчът на устройството осветява. После цялата информация се събира в компютри. Лампите светват и студентите и научните работници могат да разберат доколко ефективни са техните дрони.

"Досегашните възможности на нашата лаборатория включваха измервания на различни аеродинамични характеристики на летателния апарат. Но не можехме да визуализираме въздушното течение и да го измерим. Не виждахме картината на теченията. В лабораторията ни ще работим за по-съвършена форма не само на целия дрон, предназначен за пренос на хора и товари в градска среда, но и на  подемните витла на дрона.“ - коментира доц. Панайотов.

PIV измерва не само завихрянията на самолет, но и на небостъргач, виадукт, ветропарк, соларен парк, автомобил или дори части на автомобил, охлаждане или затопляне на помещения.  Оборудване е мобилно и може да се постави в реални условия на изследвания обект.

 От началото на новата академична година новото оборудване ще се използва в учебния процес при обучението на младите инженери.  PIV е много по-атрактивно при обучението не само заради визуализацията на процесите, но и заради работата с най-съвременните компютърни методи за анализ. За студентите ще бъде по-интересно чрез лазерите, камерите и компютрите да надникнат във въздушните течения. Това ще ги мотивира много повече да изучават и теоретичните въпроси на една сложна дисциплина като аеродинамиката.

"Готови сме да поканим студенти от други специалности и дори от други вузове – например тези, , които изучават строителство и архитектура, проектират автомобили и други машини -  да дойдат при нас да тестват своите небостъргачи, виадукти, модели на автомобили и дори части от тях, за да направят изследвания на световно ниво“ - заключи доц Панайонов. 

Цената на новата придобивка на пловдивските учени е 350 000 лева.  Финансирането е осигурено по проект  Център за компетентност "Интелигентни мехатронни, еко- и енергоспестяващи системи и технологии“. Проектът е на обща стойност 23 569 719, 17 лева, от които 20034261,29 лв. европейско и 3535457,88 лв. национално съфинансиране, осигурени по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално развитие.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: