ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Ниски разходи за поддръжка, не се плаща годишен местен данък и се паркира безплатно в някои градове: Ползите от електромобила
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:56 / 11.07.2022Коментари (0)4974
©
Към 1 юли 2022 г. изцяло електрическите леки автомобили у нас са 4614, сочат данните на Министерството на вътрешните работи (МВР) за водените на отчет пътни превозни средства (ППС) по вид и гориво, публикувани в Портала за отворени данни на Република България, предава БТА. Значително повече са леките автомобили – хибриди, които ползват освен електричество и конвенционално гориво – 25 467, като от тях преобладават тези във вариант бензин-електричество – 21 842.

Увеличението им в страната е в синхрон с европейската тенденция. Общо предимство от използването им е по-чист въздух в градовете, по-малко шум и намаляване на емисиите в подкрепа на общата борба с климатичните промени. В много страни стимулирането на електрическата мобилност започва с финансово подпомагане за закупуването им.

У нас за физическите лица подобна мярка няма, макар от години от подобно подпомагане да се ползват централната администрация, териториалните й подразделения и общинските администрации по специална инвестиционна програма на Националния доверителен екофонд (НДЕФ). До миналата година НДЕФ подпомагаше и закупуването на хибридни автомобили, но тазгодишната схема е насочена само към изцяло електрически превозни средства като отпусканите суми са между 20 000 и 40 000 лева в зависимост от модела и големината им.

Освен общите екологични ползи, за шофьорите на електромобили у нас има редица лични предимства, сред които безплатно паркиране в синя и зелена зона, освобождаване от данък и нисък разход за зареждане, особено актуален в контекста на поскъпващите горива.

Към 1 юни тази година в община Пловдив има регистрирани малко над 300 000 превозни средства, от които под 1 процент - 2500 са електрически или хибридни, съобщи заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов. По думите му се очаква техният брой да се увеличава постоянно докато изцяло заменят колите с двигатели с вътрешно горене. Този вид транспорт има специфични изисквания за организацията и изграждането на достъпна и удобна инфраструктура за зареждане, отбеляза Чонов. Според него общината не би могла самостоятелно да отговори на бързонарастващите нужди на електрическата мобилност в града и "приветства частната предприемчивост".

В Пловдив, според данни на сайта https://vsichkotok.bg, посочен от общината като достоверен, има общо 36 зарядни станции. От тях 10 са за бързо зареждане. Всички станции са частни - на бензиностанции, хотели, търговски центрове и вериги, и фирми. Дружеството EVN притежава три от зарядните станции в града. Всяка позволява да се зареждат два електромобила едновременно, с мощност до 22 kW АС. Зареждането става през мобилното приложение EVN2GO. Oт 1 февруари тази година цената на услугата е 0,99 лв/kWh с ДДС като преди това беше безплатно.

Манол Пейков, собственик на голямо издателство в Пловдив, шофира електромобил от девет месеца. Купува го защото е привърженик на екологичните решения, има собствена зарядна станция на паркинга на офиса си, откъдето получава 85 на сто от заряда за автомобила си, разказва той за БТА.

Според него по-добър е вариантът за зареждане в дома, защото цените на битовата електроенергия са по-ниски. По думите му ако един дизелов автомобил харчи между 25 и 45 лева за 100 километра, неговият автомобил, при зареждане на личната му станция, изразходва 5 лева на 100 километра, а на частни станции - между 10-12 лева.

"Една от привилегиите е ниският разход, второ - освободен съм от плащане на годишен местен данък", каза за БТА Цветан Макавеев, собственик на електрически автомобил от Бургас. Неудобството е, че от Бургас до София не мога да стигна с един заряд, обикновено е достатъчен колата да измине около 300 километра, а по магистралата няма изградени достатъчно зарядни устройства. Оказва се, че най-трудното е захранването", добави той.

 

"Батерията помага за намаляване разхода на гориво, по-старите батерии по-малко, а по-новите повече“, сподели Ивайло Христов от Монтана  – собственик на автомобил тип хибрид, който се движи електричество и бензин. Той уточни, че неговата кола е на 18 години, батерията е стара и се зарежда при движение по инерция и при спирането на автомобила. Разходът на бензин е от 4,6 до 5,5 литра на 100 километра, макар че по документите на колата трябва да е от 3,5 до 5,0 литра. Христов коментира, че хибридите с по-нови батерии имат по-нисък разход, понеже по-новите батерии издържат повече. Той би си купил и по-нова кола тип хибрид, но го спира цената.

 

Ползите от електромобила са големи - ниски разходи за поддръжка и гориво, коментира за БТА собственикът на такава кола Свилен Максимов от Русе.

"Накладки почти не се сменят, няма ремъци – например ангренажен, както и масло", обясни той. По думите му в зависимост от модела електромобил и начина на шофиране разходът на електроенергия е от 15 до 30-40 киловатчаса на 100 километра.

"С едно зареждане с моя електромобил мога да измина между 300 и 400 километра, като това зависи от начина на шофиране", обясни той.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Реформи в БДЖ
Природни стихии
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: