ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Невероятно! Вижте какво направи 13-годишен пловдивчанин!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:53 / 22.10.2019Коментари (0)13994
Николай Русев от Пловдив успя само за 3 минути да изкатери 60-метровата сграда на община Пазарджик. Той е рекордьор за България в този опасен спорт и непрестанно носи медали.

Николай е само на 13 години, но с лъвско сърце. Той тренира спортно катерене на високо ниво и го наричат още "българският Спайдърмен". "Още от малък майка ми искаше да се занимавам с плуване, но катеренето ми допадна повече и реших да се занимавам с този спорт. Чувството на върха е изумително и никога не ме е било страх", каза 13-годишният Николай пред камерата на "Здравей, България".

На последното състезание в България той подобрява собствения си рекорд, като изкатерва 60-метровата сграда на общината в Пазарджик само за 3 минути и 11 секунди. Въпреки възрастта си, Николай участва и в турнири в цяла Европа. "Едно от най-добрите ми състезания е това в Австрия - първо място и на трите дисциплини. Много бих искал да участвам в Олимпийските игри, но до тогава трябва да тренирам упорито", каза още Русев.

На състезанията по катерене има три дисциплини - скорост, трудност и боулдър, в която Русев е най-добър. "Дисциплина боулдър представлява 5-6 метрова стена, на която се катериш без осигуровка, а когато паднеш или се пуснеш, долу има дюшек.

При катеренето, колкото и да изглежда опасен спорт, спортистите винаги използват осигуровка, която е многократно проверена преди старта. На място винаги има спасителни екипи и хора, отговарящи за това всеки един катерач да е спазил кодекса за безопасност. Въпреки това, оказва се, че има хора, гонещи адреналина, които се катерят напълно неосигурени. 

"Не ми се е случвало да се катеря без осигуровка, защото това за мен не е катерене, а самоубийство. Най-вероятно, за да катериш без екипировка, трябва да си много сигурен в това, което правиш. Всяка една малка грешка, която направиш, може да е фатална", каза още 13-годишният Николай Русев.

Родителите му го подкрепят напълно и ходят на всяко едно състезание да го гледат, но майчинският инстинкт остава. Николай тренира по 3-4 пъти седмично, предимно в София, защото в Пловдив има 2 зали, но те не са достатъчно екстремни за неговото ниво. "Катеренето е специфичен спорт, когато спреш да тренираш поне за 1 седмица, след това ти е много трудно да си възвърнеш същата форма. Случвало се е да имам контузии заради недобра загрявка", заяви Русев.

Спортното катерене в България тепърва набира популярност. Все повече хора започват да се интересуват и дори да го практикуват. От тази година влиза в олимпийската листа, така че Николай Русев се готви усилено за предстоящите Олимпийските игри в Токио  през 2020 г.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: