Немски опит в санирането придобиват в строителната гимназия в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
05:25 / 01.12.2007
1385
Професионалната гимназия по строителни технологии "Пеньо Пенев" в Пловдив спечели два обучителни проекта в областта на санирането на стари сгради по линия на немски донорски програми, съобщи директорът Иван Титеряков.

Първият проект - "Обмен на опит по саниране на панелни сгради", се реализира в партньорство с Института за фирмена и производствена организация и информационна техника в град Магдебург, Германия. "България няма разработена технология по саниране на сгради, нито има опит в извършването му и в подготовката на кадри в тази насока. Участници в проекта са учители строителни инженери и учители по практика, които са и обучители по професионално обучение и същевременно се занимават с планиране на програми по строителните професии", съобщи директорът на строителната гимназия.

Съгласно програмата на обмена те ще се запознаят с немския опит в саниране на панелни сгради, с планирането и подготовката на необходимите изпълнителски кадри съобразно изискванията на ЕС за здравословни и безопасни условия на труд и за организация на строителството на строителната площадка. След приключване на немския курс преподавателите ще имат възможност да трансферират наученото в професионалното обучение и конкретно в учебните програми за професионално обучение на ученици. Те ще разработят учебни програми по саниране на стоманобетонни и панелни сгради, с които ще се кандидатства пред МОН за откриване на специалностите строител монтажник и външно/вътрешно саниране на сгради. Участниците ще разработят и доклади по темите: "Здравословни и безопасни условия на труд на строителната площадка в Германия" и "Саниращи системи и техники, използвани в Саксония-Анхалт и възможности за приложение в България". Резултатите от проекта ще се представят пред членовете на Камарата на строителите в България и ще се ползват при обучение на кадри по саниране в училището, посочи инж. Титеряков. Крайният срок за реализиране на проекта е 30 септември 2008 г.

Вторият проект - "Саниращи техники и системи", се осъществява съвместно със Сдружението за професионално подпомагане на строителната индустрия на Саксония-Анхалт, гр. Магдебург, с което училище "П. Пенев" има сключена спогодба за сътрудничество от 2001 г. По него до 30 ноември 2008 г. групи ученици от гимназията ще преминат практически курс по усвояване на квалификационни умения за саниращи строително-монтажни работи.




Източник: в."Строителство градът"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
От ЕВН са изпратили заявление за нови цени на парното в Пловдив
"Мис България - Пловдив" 2024 е свикнала с нощните смени, работи ...
Руснака е в тежко състояние, опериран е по спешност в Пловдив
Майката на оцелялата от катастрофата на "Руски": Стана чудo!
Обилни валежи в Пловдив за сряда
Костадинов: За Пловдив нашата цел са 3 мандата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).