Най-голямата индустриална зона в България край Пловдив страда от липса на кадри, стартовата заплата е 1400 лева

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
09:50 / 30.04.2023
17642
Сред най-големите пречки пред развитието на бизнеса са липсата на квалифицирана работна ръка, високите цени на суровините и скъпите енергийни носители. Това показва проучване на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Най-голямата индустриална зона в България, която се намира край Пловдив, поиска от няколко министерства и от президента промяна на образователната система, така че тя да отговаря на новите реалности на трудовия пазар и предложи издръжка на учениците, информира NOVA.

Бизнесът сериозно се задъхва заради липсата на кадри. Затова от септември над 6000 ученици в Пловдив ще се обучават в 236 професионални паралелки. За първи път в средното образование се разкриват атрактивни специалности, които ще помогнат на лечебните заведения да решат кризата с недостига на медицински сестри. Няколко големи чуждестранни компании вече оборудват лаборатории и работилници в самите гимназии. Като ще заплащат обучението на учениците и ще им предлагат работа.

За първи път в града под тепетата се разкрива специалността “Асистент на лекар по дентална медицина“. Новата професия ще се изучава в гимназията “Цар Симеон Велики“. Като в училището се прави преустройство, за да бъдат открити два зъболекарски кабинета и STEM център за подготовката им.

Приемът за новата специалност ще е след 7-ми клас. Сияна и Габриела-Никол са сред първите желаещи да изучават медицинската професия. Статистиката сочи, че в Пловдивска област има най-много зъболекарски кабинети, над 1000. Стоматолозите се нуждаят от медицински сестри или помощници.

Над 200 са предприятията в най-голямата индустриален парк у нас- "Тракия икономическа зона“. Повечето от компаниите са чуждестранни и са световни лидери в леката и тежка промишленост. Кризата с кадрите при тях е най-голяма. За да си набавят нужните специалисти някои от компаниите разкриват учебни центрове и заплащат на желаещите да усвоят машиностроителните специалности.

"Стартово възнаграждение е 1400 лева бруто, допълнително има ваучери за храна, безплатен транпсорт, добавка за храна в работно време и др.", казва Григор Ендрев от "Човешки ресурси".

За да привлекат младите кадри още от училищната скамейка им предлагат финансови стимули. 

И в момента най-голямата индустриална зона се нуждае от над 2000 хиляди квалифицирани специалисти.


Виж коментарите (5)

Още по темата (521):
10.04.2024 65 водещи компании търсят служители в Пловдив
28.03.2024 ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo
UniRetiCon
23.03.2024 Нов завод за 107 милиона до Пловдив търси 110 работници
21.03.2024 Западен гигант започна изграждането на нов завод в Пловдив
20.03.2024 Инвестиции за над 250 милиона евро: Новите заводи край Пловдив
16.03.2024 Предвиждат изграждането на пешеходна алея и веломрежа, която да свърже общините Раковски и Марица
Още новини от Новини от Пловдив:
Забавен надпис на автомобил в пловдивска регистрация предизвика ф...
Район "Северен" се подготвя за нови ремонти на улици и тротоари, ...
Пловдивчанин поиска глобяване на пешеходци: Тази игра на руска ру...
Сигнал: Сервизаджии образуваха ново сметище в Пловдив
Удар между коли затапи Околовръстното на Пловдив, има полиция
На празник като на празник, район "Южен" се отчете


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).