ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Над 350кг отпадъци събраха доброволци от почистване на Гребната
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:24 / 24.07.2020Коментари (0)1333
Гуми, пластмасови опаковки, бирени кенчета, строителен отпадък, дрехи и всякакви отпадъци бяха сред съкровищата които откриха доброволци по време на почистваща акция на Гребната снощи. Почистването бе организирано от ентусиасти от  сдружение БГ Бъди активен и Зелени Балкани. Проявата бе част от кампанията Junk Around, част от дългосрочната програма _Място България,  с която от сдружението се опитват да ангажират гражданите да пазят чиста и красива градската среда.

Акцията стартира от западния паркинг на Хангарите, и продължи по дигата и парковите околности и стигна до края на алеята на Гребната. "Главната ни цел е не само да почистим мястото, но и да ангажираме гражданите дългосрочно в идеята за град #безотпадъци и да изградим чувство на отговорност за опазване на околната среда у тях.", каза Гергана Ангелова от сдружение БГ Бъди активен. В почистването участие взеха над 70 доброволеца, а по време на почистващия поход от различни локации се присъединяваха случайни минувачи, и спортуващи.

"Страхотна инициатива. Всеки ден идваме тук да бягаме и ни е правило впечатление, че има доста отпадъци в горичката. С радост се включихме с партньорката ми и събрахме по 1 голям чувал. Смятаме, че всеки трябва да поеме отговорност и да участва в подобни инициативи. Поздравяваме организаторите и с нетърпение очакваме следващите им събития, за да можем да се включим пак", сподели младо семейство, дошло да спортува и взело участие в JunkAround. От събитие бе събран над 350кг отпадък, който бе извозен от партньори на инициативата.

"Направи ми впечатление, че събрахме толкова много чували, но има и още няколко пъти по толкова отпадъци. Докато заснемах събитието, самият аз събрах няколко чувала със свободната ми ръка. Често присъствам на събития на БГ Бъди активен през последните 2 години и тяхната кауза за град #безотпадъци определено ме зарази. Вкъщи започнахме да събираме разделно с приятелката ми и се замисляме все повече за средата около нас и как можем да е променим", сподели Александър Карамфилов, от екипа на 4К Студио.

По време на събитието от Зелени Балкани запознаха участниците със заобикалящата ни жива среда – биоразнообразието в и около градовете, като в края на събитието организираха и викторина. Мястото е част от екологичната мрежа Натура 2000, като почистването ще се проведе на територията на 2 защитени зони – Река Марица (BG0000578) по Директивата за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, и Марица – Пловдив (BG0002087) – по Директивата за опазване на дивите птици. 

 С цел да бъде променено отношението на хората в Пловдив към отпадъците и да бъдат въвлечени в почистване и поддържане на общите градски пространства, събитието бе отворено за всички желаещи. Акцията завърши с приятна неформална част, под формата на пикник, на която се заформи диалог между включилите се участници относно състоянието не само на Гребния канал, но и на повечето паркови пространства и това чия отговорност са и защо има толкова много мини-бунища.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Електронно таксуване в градския транспорт
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: