ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
На почивка в "най-нещастната" държава в Европа: Разходка в Пловдив и още прекрасни места в България
Автор: Гено Петров 19:10 / 17.01.2024Коментари (3)18855
©
Данните на Евростат редовно обявяват България за най-нещастната страна в ЕС , Но на тези проучвания трябва винаги да се гледа с едно наум, пише британското издание "The Daily Telegraph".

Независимо дали търсите китни плажове около с Черно море, градове, кипящи от творчество и ехо от история, или пък заснежени планини, България със сигурност трябва да фигурира в списъка ви за "задължително посещение“ за 2024 г.

Нещо повече, тя е лесно достъпна от Обединеното кралство - полетите отнемат малко повече от три часа.

Остава само да си стегнете багажа – бански за Созопол, ски за Банско или удобни обувки за разходка из улиците на София и Пловдив? Прочетете и изберете.

Потопете се в историята и културата на кафенето в София

Не е изненадващо, че почти всички туристи, които започват своята одисея в България, първата им стъпка е столицата София.

София не може да се мери с богато историческо наследство, в сравнение с Рим, Париж или Атина, но все пак има своето място в културно отношение сред останалите европейски столици. Този динамичен град може да е станал столица едва през 1879 г., но историята му предшества признанието с около 7000 години – което го прави един от най-старите градове в Европа. Следите от миналото на София варират от архитектура на емблематичната катедрала "Александър Невски", чиито куполи са се превърнали в символ на града, до джамията Баня баши от османската епоха и археологическия парк "Антична Сердика", който показва останките от римския град. Музеите, които трябва да посетите, включват Софийският исторически музей, който се помещава в бившите градски бани, и Националният археологически институт.

По отношение на по-новата история за тези, които са заинтригувани от наследството на времето на социлизма – ще намерят много интересни неща и тук: както Националния дворец на културата, Ларгото (архитектурно трио, съставено от бившата централа на Българската комунистическа партия, Централният универсален магазин ЦУМ-София и кабинета на президента) и Музеят на социалистическото изкуство (натъпкан със статуи и произведения на изкуството от социалистическата епоха) предлагат вкус на София от комунистическата епоха.

След като сте се разходили в Градската градина или в парк Борисова градина, може да усетите съвременния привкус на София (с може би кафе или ракия) на "Витоша“, оживена пешеходна улица, осеяна с модерни бутици, кафенета и ресторанти. 

Влюбете се в културната столица на България

Що се отнася до историческите признания, София е изправена пред сериозна конкуренция от по-малката си сестра Пловдив, за който се твърди, че е най-старият постоянно населен град в Европа. Разположен на около 85 мили югоизточно от столицата, той е лесно достъпен с влак от София (има и няколко директни полета от Обединеното кралство) и бе обявен за Европейска столица на културата на България през 2019 г.

Сърцето на Пловдив е неговият завладяващ Стар град, лабиринт от калдъръмени улици, облицовани с безупречно реставрирани къщи от XIX-ти век. Още по-стар е Античният театър на Филипополис – добре запазено свидетелство за римското минало на града, построен през първи век сл. н. е. – който предлага панорамна гледка към околните хълмове и все още на него се поставят представления, концерти и др.

Квартал "Капана" е в сърцето на  съвременен Пловдив. Ситуиран е в оживен район, изпълнен с артистични пространства, бутикови магазини, кафенета и е сцена на някои от най-впечатляващите улични изкуства в града. Джумая джамия е олицетворение на многовековното наследство и разнообразните културни влияния на града.

Любителите на изкуствата задължително да посетят Градската художествена галерия. Центърът на Пловдив е пълен с прекрасни места, където ще може да се насладите на студена бира, заобиколени от изкуство, а често и музика на живо.

Качете се на пистите в Банско и Боровец

Известно е, че карането на ски не е евтина ваканция, но ако се чудите дали да предпочетете Вербие и Куршевел или българските куроти, то крайното ви решение трябва да е в полза на Банско или Боровец -  по-щадящо е за банковия ви баланс.

Ако искате да не се отдалечавате много от столицата, изберете Боровец. На малко повече от час път с кола от София, тук ще намерите покрити със сняг борови гори, управляващи повече от 35 мили склонове. Има много място за любители на свободния стил в снежния парк Бороспорт, а с традиционните балкански таверни и барове.

Банско е лицето на България, когато става въпрос за българските ски курорти. По-далеч от София (на около два часа път с кола), той се смята за най-добрия курорт за ски и зимни спортове на Балканите и си заслужава допълнителното разстояние. Все пак, в края на краищата, няколкко пъри са били домакин на Световните купи по ски алпийски дисциплини и сноуборд. Има повече от 45 мили писти, плюс естествената красота на Национален парк "Пирин" и дори Стар град, включен в списъка на ЮНЕСКО. Ако предпочитате да смените ските с планински обувки , посетете Пирин през лятото за преходи до връх Вихрен и Муратовското ледниково езеро.

Потопете се в слънцето на брега на Черно море

Гърция може да има Егейско и Йонийско море, но България има Черно море – и със средни юлски температури от около 23C, това е също толкова добро място за лятна почивка. Морските курорти Слънчев бряг и Златни пясъци, лесно достъпни чрез директни полети съответно до Бургас и Варна, привличат най-голямо внимание – но за да добавите доза култура към почивката си, струва си да помислите за пристанищните градове Несебър и Созопол вместо това.

И двете имат привлекателни плажове, но също така и атмосферни стари градове: разходка из Созопол означава разглеждане на крепостта Созопол от пети век, българските възрожденски къщи от 18-ти век и Археологическия музей; докато калдъръмените улици на Несебър са дом на исторически църкви и руини, включително укрепления и бани от византийската епоха. Созопол просто изпреварва Несебър в края на лятото, когато обаче фестивалът на изкуствата Аполония прожектира филми, концерти и изложби превземат града.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
От англичани по нещастни има ли ? Постоянна сивота и облаци , алкохолни туристи не ни трябват !
0
 
 
Разбрахме,че си от помаклъка,спокойно.
+1
 
 
А красотата на Родопите и прекрасния курорт Пампорово защо са пренебрегнати!? Позволявам си да кажа,че Пампорово е много по-красиво от Боровец и Банско.Има добре оборудвани ски писти за любителите на ски спорта,но и без да е скиор човек би се насладиш на чудната планина Родопи Обсерваторията на Рожен е също интересен обект за посещение,с е близост до Пампоров да живописните градове Смолян и Чепеларе.Очарованието на Родопа планина си струва човек да се наслади на красотата на планината
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: