ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Мъж осъди прокуратурата
Автор: Цвети Тончева 14:12 / 06.08.2022Коментари (0)6177
©
Мъж осъди прокуратурата да му заплати 1500 лева за неправомерно задържане в ареста, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Човекът е бил обвинен за това, че чрез използване на техническо средство е отнел чужди движими вещи, към който момент спрямо него не е взета мярка за неотклонение.

След конкретизиране на обвиненията срещу него с постановление за привличане като обвиняем Районна прокуратура е издала постановление за задържането му за срок от 72 часа, въз основа на което е задържан в сградата на Окръжна следствена служба София.

След това е подадено до Районен съд искане за определяне на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража“. В открито съдебно заседание е била разпитана и съпругата му. От разпита е установено е, че точно в този ден, в който със свое определение съдебният състав е взел спрямо ищеца мярка за неотклонение "задържане под стража“, той има планирана операция.

По-късно, обаче, определението на първата инстанция е отменено от Окръжен съд. Така мъжът е освободен от следствения арест. В резултат на незаконосъобразното му задържане за времето от 7 дни ищецът твърди, че е преживял психоемоционален стрес, притеснение, загуба на самочувствие, потиснатост, интензитетът на които се повишил предвид обстоятелството, че той бил с влошено здравословно състояние, като от травмата изпитвал и редица негативни преживявания, пропускайки насрочената му операция.

Въз основа на очертаната в исковата молба фактическа обстановка мъжът моли съда да осъди прокуратурата да му заплати обезщетение за претърпените неимуществени вреди в размер на 26 000 лв. ведно със законната лихва до окончателното му изплащане. Претендира и присъждане на разноски.

Прокуратурата на Република България със седалище в София, представлявана от главния прокурор, на свой ред оспорва предявения иск както по основание, така и по размер, тъй като ангажираните от ищеца доказателства не установяват действително търпени вреди като пряк резултат от задържането му.

Районна прокуратура е внесла обвинителен акт, по който е образувано наказателно дело, по което е постановена присъда, която не е влязла в сила. С тази присъда той е признат за виновен за престъпление и му е наложено наказание три години "лишаване от свобода“, което е отложено с изпитателен срок от 5 години, като от наложеното наказание "лишаване от свобода“ е приспаднато предварителното задържане на ищеца в оказания период.

Ето защо според прокуратурата размерът на претендираното обезщетение е завишен и не съответства на твърдените вреди, на икономическия стандарт в страната и на съдебната практика по аналогични случаи, включително на тази на Европейския съд по правата на човека. Освен това в периода 1989 г. – 2017 г. ищецът многократно е бил осъждан за умишлени престъпления от общ характер.

Така пловдивският съд, като безпристрастен, след като обсъжда твърденията, признанията и доводите на страните във връзка със събраните по делото доказателства, присъжда прокуратурата да заплати на мъжа само сумата от 1 500 лева.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: