Мурата: В Япония уволняват държавни служители за кражба на кафе

Автор: Георги Кирилов
Коментари (1)
14:35 / 17.02.2024
4191
Българката Юлияна Антонова - Мурата, популярна у нас с романите си "Моши моши, Япония", "Уки уки, Япония" и "Сан, сан, Япония", плод на десетилетния й досег с културата и бита на Япония, сподели какво се случва, ако държавен или общински служител извърши кражба. Разказът е повече от показателен и показва, че между България и Япония има светлинни години разлика в морално, законодателно и всякакво друго ниво: 

"За какво уволняват учител в Япония (Нека се знае)

Въпреки, че заплатил за чаша кафе с обикновен размер, директор на прогимназия в Япония си взел голяма чаша в смесен магазин на самообслужване до машината за кафе (машините са до изхода и продавачите (обикновено двама или трима) не ги наблюдават, а и не са в задълженията им. Констатирано е, че работят безупречно и всичко е точно: грамаж-качество-заплащане).

Бил заловен в края на декември м.г., след като работник го видял да натиска бутона за голяма чаша.

Моментално бил уволнен, а лицензът му за преподаване, отнет.

Осен това не е получил насъбраната в годините пенсия, за която се смята, че е около 20 милиона йени (около 140 000 долара към момента).

В интервю от служители на префектурния борд 59-годишният японски зам.- директор в прогимназия казал, че е действал импулсивно и "наистина съжалява“ за лошата си постъпка.

Едно кафе с обикновен размер в магазина струва 110 йени( около 70 цента), а по-голямото кафе струва 180 йени.

Той признал, че е увеличил размера на кафето си (без да заплати) три пъти в същия магазин и четири пъти в друг магазин. Общо той не е платил сума от 490 йени. 

Извършил е кражба.

Критиците поставиха под въпрос решението на борда за неговото наказание, което беше обявено на 30 януари, като го нарекоха "смъртна присъда“ за престъпление, причинено от малка парична загуба.

Уволнението е най-тежката мярка за дисциплинарно наказание на държавен служител, следвано от отстраняване от работа, намаляване на заплатата и порицание.

Имало и застъпници на провинилия се.

Професор Саката заявил, че наказанието е "непропорционално тежко“, тъй като загубите, които е причинил, са малки.

Загубата на неговия лиценз за преподаване и лишаването от пенсионното му възнаграждение имат значително по-голямо въздействие от загубите, за които е отговорен зам.-директорът, според г-н Саката, и добавил, че бордът е трябвало “да се подходи по-предпазливо".

При подобен инцидент в друга префектура общински служител бил уволнен, след като си налял чаша кафе на стойност 200 йени (1.20 долара) в смесен магазин, а бил вече заплатил за нормална чаша кафе на стойност 100 йени.

… учител, работник, турист… кражба е. И се задейства бързата процедура. В случая - по-малко от две седмици."

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Адвокатката на Караджов: Предполагаме, че има оръжие и заплашва, ...
Домът на бившия полицай Венцеслав Караджов е блокиран от полиция,...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор се е барикадирал...
Кметът на Пловдив ще посрещне Стефка Костадинова
Кметът на Пловдив: При 200 км/ч е невъзможно
Отцепиха част от Цар Симеоновата градина!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).