ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Мултидисциплинарен център за онкоболни ще има до 2 години в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:55 / 13.05.2008Коментари (0)1309
Мултидисциплинарен онкологичен център, който да обединява всички звена за лечение на раково болни, трябва да заработи до 2 години в Университетската болница „Свети Георги". Това е една от идеите на Междууниверситетски консорциум за развитие на онкологията (CIISO), който заседава днес в Пловдив. В него влизат водещи специалисти в областта от 16 висши училища в България и Италия.

По разчети на италианските ни колеги, онкологичният център трябва да е на площ от 5 хил. кв. м, а за изграждането и оборудването му ще са необходими около 30-40 млн. евро, заяви зам.-изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги" д-р Константин Зисов. Според него към междудисциплинарния център е възможно да премине и сегашният онкологичен диспансер в Пловдив.

За реализацията на проекта ще се търси финансиране от европейски фондове, уточниха учредителите на консорциума. Зам.-министърът на здравеопазването д-р Валери Цеков припомни, че Седмата рамкова програма на Европейския съюз предвижда отпускане на средства за научни изследвания, технологично развитие и демонстрационни дейности (2007-2013).  Напълно отговаряме на изискванията на програмата - консорциумът ще провежда научни изследвания и ще стимулира научни колективи в Европа да провеждат съвместни проучвания в съвременни направления, потвърди и проф. Якубели, президент на Средиземноморския център за специални изследвания и член на управителния съвет на консорциума. Според него преди създаването на онкологичния център ще заработи интернет-портал, в който български и италински лекари ще обменят опит, а всеки болен ще получава информация за нови методи за лечение и медикаменти. Предвижда се и изграждането на електронна карта за всеки пациент, в която ще бъдат въведени всички данни за заболяването и взетите вече мерки, за да се улесни назначаването на подходящо лечение.

Интернет порталът ще бъде двуезичен - на български и италиански, обясни проф. д-р Стефано Якубели. От него онкоболните или хората със съмнения за заболяване, ще черпят информация къде да открият най-подходящата терапия или кабинет за профилактика, какво е важно да знаят и правят, докато са подложени на изследване или лечение.

Специалистите от своя страна ще научават кога и къде могат да повишат квалификацията си в областта на онкологията, кои са модерните терапии и медикаменти, обясни проф. Якубели. Според него електронните досиета ще са с два кода за достъп - единият ще е за пациента, за да проверява какви са резултатите му и как върви лечението му, а другият - за онколозите на консорциума. По този начин италиански и български лекари едновременно ще могат да преглеждат документацията, да търсят и да предлагат нови начини за лечение.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Абитуриентски балове
Евровизия 2024
Енергийна криза
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: