ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Митрополит Николай ще вразумлява интелектуалци
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:02 / 29.01.2012Коментари (10)2548
© Plovdiv24.bg
Съборна света Литургия и Молебен за благодатен мир и единство в Българската православна църква ще отслужи митрополит Николай днес в обновения митрополитски храмСвета Маринав Пловдив, съобщиха от Светия Синод на БПЦ.

Богослужението ще започне в 9 ч. В него ще участват епископи на БПЦ и свещеници от всички духовни околии в Пловдивска епархия. Негово Високопреосвещенство ще отправи специална молитва към Бога - ще се помоли за закрила на пловдивските храмове и защита на хората в Пловдивска епархия отвраговете на Църквата. На този специален молебен владика Николай кани всички, които са разколебани в моралните си позиции и във вярата си в тези дни на усилни изпитания за православния ни народ. Специална покана да участват молитвено в богослужението в неделя митрополит Николай отправя към 18-те интелектуалци, подписали се срещу обновлението на храма Света Марина.За тях ще бъде отправена молитва за вразумление.

За да бъде по-благодатна молитвата и да се засили молитвеният дух, в храма ще бъдат поставени за поклонение светините на Пловдивска епархия - частицата от светия Кръст Господен от манастира в местността Кръстова гора, чудотворните икони и свети мощи. Веднага след богослужението митрополит Николай ще отправи своето архипастирско послание и ще даде официално изявление по най-актуалните проблеми в Българската православна църква, съобщават от Синода.

БГНЕС припомня, че през ноември 2011 година реставратори и интелектуалци от Пловдив алармираха, че църкватаСвета Марина,според тях е заприличала на бална зала. Митрополитският храмСвета Маринав Пловдив след реставрация не прилича на храм, посочиха тогава експерти от Института за паметници на културата. Оригинални стенописи са заличени, върху тях са залепени изображения на светци от мушама. Подът от автентичен камък пък е заменен с лъскав гранит.

Експерти сигнализираха Министерството на културата и настояха църквата да бъде санкционирана. Храмът е изключителен паметник на културата и като такъв всеки ремонт трябва да се съгласува с държавата. Тогава митрополит Николай не отговори на реставраторите, но когато отново те изразиха възмущението си каза, че църкватаСвета маринане била паметник на културата.

Протест-диспут в двора на митрополитската църква Света Марина организираха на 17 декември 2011 година младежи от Сдружението за възраждане на Пловдив, заради безобразията с унищожаване на стенописи в църкватаСвета Маринаи мутролукса на църковни водачи, включително скандалните прояви на митрополит Николай. В отговор на призива за среща - протест в двора наСвета Маринасе събраха 20 - на пловдивчани - интелектуалци, общественици, художници и студенти от АМТИИ (на снимката).

Миналата седмица министърът на културата Вежди Рашидов разпореди спешна комплексна проверка за несъгласуваната намеса в храмаСвета Маринав Пловдив. Проверката включва и други църкви в града. Законът за културното наследство предвижда имуществени санкции, когато бъдат установени несъгласувани намесипо недвижими културни ценности. Глобата е от 15 000 до 30 000 лева.



Още по темата: общо новини по темата: 17
05.02.2014 »
02.03.2013 »
15.06.2012 »
19.04.2012 »
12.04.2012 »
20.03.2012 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Този свръхсуетен откачалник да вразуми първо себе си, че съвсем изперка.
0
 
 
Абе какво се правят тези, карат коли за милиони, носят златни Ролекс-и и накрая реват, че няма пари да оправят покривите на черквите и да плащат заплати на поповете и чакат от частни дарители, при положение, че имат толкова имоти, приходи и т.н. Тапети в църквата... скоро ще започнат да поръчат свещи и пластмасови икони от Китай, ако не са започнали вече. Ако не носят ролекс-и и не карат бентли- та ще има пари и за зографи и за заплати на поповете и за покриви, ама нали трябвало бързо да стигат до миряните и да не закъсняват...
+1
 
 
Публична тайна е, че Ники стана митрополит на христова възраст, защото чукаше самия Максим. Имайки предвид потеклото и миналото му, той несъмнено щеше да стане кадър на ДС, ако не беше дошла т. н. "демокрация". Просто е твърде млад, за да е част от агентите. Иначе си е същият мазен пе*ал. Крайно време е простите хорица да вникнат, че православието е една поквара и гавра с учението на Иисус! То просто иска да е гъсто с всяка държавна власт, независимо каква. Важното е да има лапачка...
0
 
 
Тъп си като трънски цървул,червени *ювиги*!Че нали точно тези терористчета-комунистчета ни докараха до това дередже.Хайде марш при червените шимпанзета като кольо лявата дисага,че ни писна от вас.
-3
 
 
Винаги когато положението в България е напечено имам предвид скъпотията, безпаричието, безработицата, убийствата показните арести се отклонява другаде. Като че ли е най важно кои попове са били сътрудници на ДС Трябва да се внесе и разкол в църквата Вниманието на хората трябва да се насочи на някъде другаде. Тези досиета до кога ще ги размахват Или ги изкарайте на веднъж или ги изгорете както направиха в някой бивши соц. страни.
+2
 
 
Една пръчка (ама по-жилава) и на гол гръб пред църквата ...
+5
 
 
Той щял да вразумява....., много бързо ще го вразумя. Продава си скъпите коли и часовници и слиза при хората. Променя си надменното поведение и започва да служи на хората, защото църквата не участва в обществения и социални живот на държавата. Къде са неделните училища, къде са другите му обещания, които раздаваше?
+4
 
 
идва дядо Николай с луксозната си колица или джип. Блъска всички хора, за да не му се пречкат докато си върши работата, а ако някой вдига повечко шум го заплашва че няма да си свърши работата (хвърлянето на кръста по Йордановден) и накрая пак се качва в луксозната си количка и вика Алелуя.....
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: