ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Митрополит Николай: Времето, в което живеем, е сложно, а кризата е духовна
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:24 / 09.10.2010Коментари (13)1767
© Plovdiv24.bg
Времето, в което живеем, е сложно преди всичко в духовно отношение, защото кризата, която изживява човек, е преди всичко духовна. Това каза пред журналисти Пловдивският митрополит Николай. Кризата се е създала в чувствата и намеренията на човеците, добави владиката. Според него хората са се отдалечили от вярата, която Господ изисква за спасение на човеците, а така кризата в духа се е отразила и върху материалното състояние на хората. Затова Българската православна църква се стреми да посочи верния път на всички, които са се отдалечили от вярата и апелира за духовно възпитание на подрастващите и на обществото ни като цяло, каза митрополит Николай. Идеята на това е да възстановим с Божия помощ и със съдействието на българската държава добродетелите в нашия живот, добави той. Владиката благодари на Румен Петков за високото съзнание по този важен въпрос, който смята за национална кауза духовната криза в съвременното общество. Въпросът за въвеждане на религия като учебен предмет не бива да се отлага, защото отлагането му се показва и в живота на децата ни - наркомания, алкохол сред учащата се младеж. Оказва се, че сме на първо място по тези показатели в ЕС, посочи митрополит Николай. Той смята, че образованието в българското училище е добро, дава широк кръгозор от познания на младежите, но недоумява как така физическото възпитание е задължителен предмет, а духовното - свободно избираем. По мнението му, един час вероучение няма да наруши светския характер на българското училище. Децата в момента учат всичко, но липсва оня час, в който да намерят смисъла на своя живот, каза владиката. Всички добре съзнаваме, че младите тръгват да търсят този смисъл навън, в чужбина, защото не могат да го намерят тук. Там, където не е забранен, изолиран от обществения живот. По мнението на митрополит Николай, през тези 20 години преход, ние направихме много за нашите деца - дадохме им интернет, който може да бъде много полезен, но и много опасен, дадохме им дискотеки и алкохол, наркотици. Недоумявам защо, когато Църквата реши да им даде Христос и вярата, институциите възкликват, каза владиката. По повод националното шествие в София, той съобщи, че министърът на образованието ги е посъветвал да отворят прицърковни училища. Това ние можем да го направим, каза владиката, можем да направим и килийни училища. Но времето, в което живеем не е в турско робство, а в свобода. Или може би неусетно сме попаднали в робство на тъмни сили, които ни забраняват да дарим на обществото ни най-важното - да се създаде фундамента на вярата и да имаме опората на Христос, допълни митрополит Николай.

Източник: агенция "Фокус"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
В духовна криза сме заради такива като тебе.
v moito sarce nikoi ne sprq,pusnah te teb,vqrvai v tova!mnogo ranih i s mnogo igrah,no kakto s teb s nikoi ne bqh!
на 10.10.2010 г.
0
 
 
хахах духовна криза-добре казано
+4
 
 
Както се казва, трябва да отделим духовното знание от "духовната" вяра. За да го направим трябва да прочетем библията, корана и всички други "свети" книги и когато го направим ще стигнем до два много важни извода: 1. Хората са уникално тъпи и бидейки ограничени от културните си различия създават различни версии на истината, въпреки че пределно ясно знаят: "Истината може да бъде само една" и 2. Хората са готови да се избиват помежду си заради версиите на същата тази истина, като факта че единия се храни с лявата ръка, а другия я използва за да си бърше задника, очевидно е напълно достатъчен. Нали отче?
+7
 
 
Тоя е най-измисления митрополит. Натресоха ни го в Пловдив и стана голямата работа. И това ми било монах, който спазва монашески обети. Изживява се като цар и нито един свещеник от Пловдив не го уважава и гледат колкото е възможно да стоят настрана от него. И с цялата си наглост седнал да учи хората на вяра.
+1
 
 
"Децата в момента учат всичко, но липсва оня час, в който да намерят смисъла на своя живот, каза владиката."И ще намерят смисъла на своя живот в твоята извратена религия ли, отче?Както го намират вече векове, нали? За това, заедно с католическата църква на няколко века избихте повече хора, отколкото в няколко войни взети заедно. Това ли, според вас е смисъла на живота? Защо не кажете на хората, какво наистина представлява света, в който живеем? Защо не кажете, че никой няма да идва да спасява никого, защото всеки е отговорен за живота си и за реалността, който той сам създава.Защото ако кажете, църквата ще трябва да си отиде, понеже вече няма да има нужда от нея, нали митрополите?Нямам нужда от вас, от вашата църква или от вашите книги с приказки и измислени герои за да бъда добър човек и да знам кое е правилно и кое не. Нито децата ми, нито пък някой друг човек има нужда от вас.Нещата са много прости: Ако искаме да живеем в мирен свят, просто трябва да бъдем мирни хора, не трябва да се бием и молим за това. Ако искаме добър и приятен свят, просто трябва да сме добри и приятни хора, и то ще се случи от само себе си, без да има нужда да се бием за доброта. Както каза един твоя колега, отче: "Митът за Исус Христос до сега ни е вършил добра работа" - папа Лъв X.
+4
 
 
Не хората са се отдалечили от църквата, а църквата се е отдалечила от хората. Кой енорийски свещеник се интересува от патството си. Даже по комуниктическо на Йордановден попът ходеше по къщите да ръси за здраве, а сега при демокрацията такова нещо няма.
+4
 
 
Митрополите Николае, чадо божие, за ква духовна криза ми говориш ти бе, дето не си слезнал от джиповете си бе. Ти ли ще ми говориш за вероучение бе, и за тъмни сили. Ми откажи се първо ти от всичко светско, тогава приказвай .... чадо божие.
+5
 
 
Коленце, заради такива псевдо-пастири като тебе, хората не посещават църквите.
+5
 
 
Митрополит Николай: Времето, в което живеем, е сложно, а кризата е духовна...а колите ми са МЕРЦЕДЕС и БМВ,а часовника ми е РОЛЕКС ....с цялото ми уважение към вярата,но заради такива мекеренца като теб и подобните ти ''божии хора'' хората се отдръпват от църквата,досаден си с твоите лицемерни бръщолевения...отче
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Специализирани полицейски операции в страната
Природни стихии
Почина писателят Алек Попов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: