Мегапроекти отварят 30 000 нови работни места близо до Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (12)
11:55 / 19.03.2016
17403
Управляващият съдружник в "Индъстри Уоч" Георги Стоев даде интервю за "Капитал", в което засегна и темата за бизнес климата в Пловдив и региона. Ето какво каза той:

- Какво се случва в Пловдив? През последните години имаше доста инвеститорски интерес към този регион. Ще продължи ли тази тенденция и в кои сектори?

- Големите инвестиционни проекти в последните 18 месеца за разширения и нови проекти са били доста често в региона на Пловдив, в икономическата зона "Тракия". 

Там има една по-предвидима за инвеститорите бизнес среда на местно ниво. В самата зона като организация се предлагат добри услуги на ниво правно обслужване, връзки с местната власт, съдействие при свързване с комунални услуги и т.н. 

Явно в тази икономическа зона се е формирало някакво публично-частно партньорство - бизнесът и общините си помагат и там вече има над 120 големи компании, от които 80 мултинационални. Това създава доверие, че зоната е добро място за бизнес.

Демографски Пловдив е един от най-добре стоящите в България. Като изключим София, Пловдив предлага най-добър достъп до работна сила. В региона около 800 хил. души имат лесен достъп до икономическата зона. Няма друга област или град, който да предложи такава демографска картина на инвеститорите, което е много важно. 

Колегите от зоната казват, че инвеститорският интерес в момента е за проекти за около 30 000 работни места. Някои вече са в процес на изграждане на предприятия, други са още в процес на договаряне на сделка, земя, а трети още са на етап предварително проучване за България. 

Но като се съберат, дават относително внушителното число 30 хил. нови работници в преработващия сектор. Пловдив дава заетост на около 70 хил. души в преработващия сектор, повече и от София, и затова се е утвърдил като индустриален център на България.

Когато инвеститорите търсят организирана индустриална зона от европейски тип, изборът е между "Божурище" в София и "Тракия" в Пловдив. Има и други играчи, които създават производство в по-малки населени места, но те обикновено са компании с опит в България. 

Но когато говорим за нови инвеститори, особено мултинационални концерни, конкуренцията е сведена само до няколко зони от организиран тип.


Виж коментарите (12)

Още по темата (521):
10.04.2024 65 водещи компании търсят служители в Пловдив
28.03.2024 ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo
UniRetiCon
23.03.2024 Нов завод за 107 милиона до Пловдив търси 110 работници
21.03.2024 Западен гигант започна изграждането на нов завод в Пловдив
20.03.2024 Инвестиции за над 250 милиона евро: Новите заводи край Пловдив
16.03.2024 Предвиждат изграждането на пешеходна алея и веломрежа, която да свърже общините Раковски и Марица
Още новини от Новини от Пловдив:
Огромно нещо строят в Пловдив, вътре ще има всичко
Ако днес сте решили да ходите за чорапи в Турция, не ходете!
Започва последният етап на най-новата улица в Пловдив
Бойко Борисов и Цвета Караянчева оглавиха листите на ГЕРБ-СДС за ...
Порой се изля над Пловдив
Предупредиха жителите на район в Пловдив заради този мъж


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).