ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Мартин Стоянов: Кметът и председателят на ОбС Карлово брутално манипулират
Автор: Диана Бикова 15:22 / 05.05.2023Коментари (0)3398
©
Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) ще представи довечера официално резултатите от Териториалната програма в град Баня, Карловско. Темата предизвика недоволство у част от жителите на подбалканския град и по инициатива на община Карлово се свика общоградско събрание.

Междувременно с редакцията на Plovdiv24.bg се свърза Мартин Стоянов, който присъства на събранието и когото общинската администрация обявява за "външен за Баня човек".

- Г-н Стоянов, какво се случва в Баня? Каква е вашата гледна точка?

- Първо, да направим формулировка на "външни хора“. Какво означава "външни хора“, при положение, че...

- В смисъл, че не сте постоянно живеещ в Баня.

- Само, че човек като го прочете това нещо, може да сметне, че става дума за  човек, който няма нищо общо с Баня. Три поколения преди мен са погребани в гробищата в Баня, имам имоти в Баня, за които плащам данъци. Като отида в магазина или в данъчната служба в Карлово, мен не ме питат дали съм "външен“ или "вътрешен“, ами ми взимат парите. Не е коректно хората да бъдат дискредитирани по този признак.

Това, че община Карлово си позволява да се опитва да дискредитира частни лица, граждани, изтипосвайки ги на собствения си сайт и да ги въвлича в междуинституционален въпрос, смятам, че не е коректно.

Проблемът, ако изобщо има проблем, е между община Карлово и Министерство на културата, респективно Националния институт за недвижимо културно наследство. Колкото и да искат да ни вкарат нас, гражданите, в този проблем като страна, ние не сме. Ние като граждани сме си изразили гражданската позиция, ние не сме страна по конфликта, който община Карлово вижда в така създалата се ситуация.

- На въпросното събрание вие с г-жа Соня Тодорова също сте присъствали.

- Да, присъствахме, както и много други хора.

- Вие сте организирали подписка, обикаляли сте с някакви листове и сте убедили хората, че петицията е против премахването на паважната настилка. Местните твърдят, че вие сте злоупотребили с техните подписи. За какво става въпрос?

- Някой си позволява да говори от името на местните. Аз от името на повече хора не мога да говоря. Мога да говоря от името на тези 720 човека, които се подписаха.

- За какво е тази подписка?

- Подписката е за запазване на паважната настилка на улиците в град Баня. Хората са информирани, те информирано са се подписали. Ние не сме минавали на бял лист да събираме подписи и после да пишем текста под какво се подписват. Хората много добре са били информирани, защото оригиналът на подписката е в нас. Това са 720 човека, граждани, които живеят в Баня, друга част от които не живеят там  по ред причини, но имат имоти там, трета част, пренебрежимо малък процент, около 7-8%, които не живеят в Баня.

Баня е курортно място от национално значение. След като е национален курорт и се посещава от множество туристи, когато става въпрос за обществени интереси, дори тези 6-7-8 процента, които нямат нищо общо с Баня, но примерно са били на почивка, без да са живели или да имат имоти там, също имат право на глас. Не са верни твърденията, че някой е бил подведен.

Хората, които присъстваха на тази среща, бяха подведени с манипулативни твърдения от страна на общинската администрация. Когато ги попитахме "Защо на тази среща няма представител на Министерство на културата?“, те казаха, че не е необходимо да има. Е, това на какво прилича? Значи да си кажат те тяхното мнение, а другата гледна точка никой да не я чуе, нали? Е, сега ще я чуят.

- Вие запознат ли сте с тази Териториална програма на НИНКН?

- Да, запознат съм. Тя беше публично обявена в множество средства за масова информация още преди да започне.

- По чия инициатива е включен град Баня в тази Териториална програма?

- Териториалната програма се осъществява от Министерство на културата по Закона за недвижимото културно наследство и те са длъжни всяка година да провеждат такива териториални програми. Така че това не е съществен въпрос по чия инициатива е.

Въпросът тук е чисто професионално да се разгледат нещата – има ли в Баня такива обекти, няма ли, а това нещо да го каже е компетентно Министерство на културата, респективно Националния институт за недвижимо културно наследство.

- Така е. Той се произнесе – общо 8 обекта, четири от тях са в аварийно състояние.

- Грубо манипулиране от страна на общинските съветници беше.

- Г-н Стоянов, защо не реагирахте още тогава?

- Тогава беше толкова напрегната цялата ситуация. Това, което ви казвам сега на вас, го казах и на събранието пред всичките хора, включително пред кмета общината г-н Кабаиванов и пред председателя на Общинския съвет г-н Тодоров.

Такива хора – кмет на община и председател на Общински съвет, да твърдят, че ако получи статут павираната улична мрежа в Баня, въпреки че става въпрос за самите павета, да твърдят, че хората, които са в съседство – имоти, къщи и парцели, трябва всеки един ремонт да го съгласуват с Министерство на културата, това е брутална неистина и манипулация. Това въобще не е вярно. От НИНКН след това излязоха със становище, че хората в Баня са въведени в заблуждение, въобще не отговаря на истината, директорът на НИНКН архитект Петров даде и  интервю за Българско национално радио по тази тема.

По този начин да си играеш със страховете на хората – за мен е недопустимо да пораждаш напрежение между жителите на града. Думите на общинската съветничка от Баня, че една керемида на покрива няма да можеш да си смениш без да съгласуваш с НИНКН, не са истина. На какво прилича това? По този начин не става, това е некоректно отношение.

С кмета Гешев съм говорил много пъти, трябва да влязат в режим на диалог иначе се трупа само напрежение. Трябва да има междуинституционален диалог и диалог с гражданите. Не стане ли, винаги ще има напрежение, от което никой не печели в крайна сметка. Редно е, когато има такъв въпрос, да бъдат взети под внимание и двете гледни точки.

- Вие самият къде живеете и какъв сте по професия?

- Живея в София и работя в частния сектор. Аз съм магистър художник, завършил съм Национална художествена академия и имам отношение към такъв тип въпроси.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждат кръгово кръстовище на Кукленско шосе
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: