Махат бетона от езерото в Цар Симеоновата градина, Пеещите фонтани с 20-метрова струя

Автор: Мария Морунова
Коментари (33)
11:43 / 25.02.2014
11081
Кметът на Пловдив Иван Тотев и шефът на фирмата-изпълнител на тази част от проекта за реконструкция на Цар Симеоновата градина "Запрянови" направиха първа копка на втория етап от тази реконструкция, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Кметът обясни, че този етап включва обновяването на фонтаните. "Пеещите фонтани" ще съдържат в себе си три фонтана, като основният ще е със струя 20 метра и отново ще бъдат "пеещи", ще има и сух фонтан. Ще бъдат върнати естествените брегове на езерото.

"За нас проектът е много важен, защото този парк е знаков не само за Пловдив, но и за цяла България. През годините обаче държава и община са допуснали да се промени автентичният му облик, чийто резултат е бетонното корито. В Пловдив има няколко обекта с тонове излят бетон, както беше с Римския стадион, както е и тук. Това е неприемливо от днешна гледна точка. Сега ще върнем естествените брегове и ще впишем водната площ в градинското пространство, но не с бетонни парапети. Всичко това ще е съчетано с може би най-високите фонтани в България. Градината ще се превърне в един от символите на града и любимо място за туристите в Пловдив. Увеличаваме зеленината с 3 дка, което е за сметка на намалянето коритото на фонтана", коментира още Тотев.

Градоначалникът допълни, че в момента проектът на арх. Петко Прокопиев, по който се работи в парка, се преработва, заради отпадането на паркинга под коритото на езерото.

Първата копка на този етап от реконструкцията на Цар Симеоновата градина беше съпроводен от недоволни природозащитници. Според тях, много от дърветата в парка се изсичат напразно.

"Много е хубаво за едно управление и за един кмет, когато умее да опровергава по най-добрия начин всички скептици", каза в отговор кметът.

Той припомни, че комисия е определила кои дървета трябва да бъдат премахнати и защо. Всияки тези дървета около месец стояха маркирани, за да може несъгласните да изразят мнение и да се потърси алтернатива. Никой обаче не се обърнал към общината. Освен това градоначалникът добави, че нови 250 дървета ще бъдат засадени в градината и почвопокривни храсти.

Срокът на изпълнение на този етап е 3 месеца.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (33)

Още по темата (245):
24.04.2024 Любима атракция в центъра на Пловдив отново ще заработи
27.12.2023 Пловдивчанин: Не мога да повярвам колко е занемарено
24.09.2023 Опасност дебне на Пеещите фонтани в Пловдив
13.07.2023 Пеещите фонтани с музикално-светлинно шоу 6 вечери в седмицата
30.03.2023 Търси се фирма да поддържа Пеещите фонтани
26.02.2023 Майка от Пловдив изпадна в ужас от странна находка: Родители, пазете
децата!
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).