МВР Пловдив с много важни съвети към велосипедистите в града ни

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (19)
11:59 / 15.12.2016
9831
Независимо от влошаването на метеорологичните условия и настъпване на есенно-зимния период, в Пловдив се наблюдава активно използване на велосипедите като средства за придвижване. С цел предотвратяване на пътнотранспортния травматизъм и гарантиране живота и здравето на всички участници в движението Областната дирекция на МВР припомня основните правила за движение по новоизградените велосипедни алеи на територията на град Пловдив. 

Съгласно Закона за движение по пътищата велопътеките са сигнализирани с пътни знаци и хоризонтална маркировка, които следва стриктно да се спазват. 

При пресичане на кръстовища по трасетата на велоалеите, които са регулирани със светофарна уредба, колоездачите трябва да се съобразяват единствено с подаваните светлинни сигнали на допълнителната секция за тях. 

Преди преминаването през кръстовища, сигнализирани с обособени велопътеки, е задължително колоездачите да спрат и да преминат през кръстовището, когато няма автомобили. Недопустимо е пресичането на кръстовищата да се извършва без спиране и без съобразяване с другите участници в движението. 

При преминаване на велоалеи през автобусни спирки на платното за движение е задължително колездачите да спрат на обособените места и да преминат безопасно през автобусната спирка, когато няма автобус. 

В зона, сигнализирана като "споделена за велосипедисти и пешеходци", е необходимо велосипедистите да се движат с повишено внимание, намалена скорост и съобразявайки се с пешеходците.

Препоръчително е деца под 12 години да управляват велосипеди в паркове и отделни места, извън трасетата по уличната мрежа, а при необходимост - да бъдат съпроводени от родители или близки, които да разясняват безопасните условия за движение по велоалеите и спазването на Закона за движение по пътищата. 

При движение по пътищата, отворени за обществено ползване всеки велосипед трябва да има изправни спирачки; звънец; устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и червен светлоотразител отзад; бели или жълти светлоотразители или светлоотразителни елементи отстрани на колелата.

ОД МВР Пловдив апелира към всички участници в движението - водачи на МПС, велосипедисти и пешеходци, да проявяват необходимата толерантност и отговорност към спазване на правилата за пътна безопасност, за да бъдат гарантирани здравето и живота им.

Виж коментарите (19)

Още по темата (143):
13.04.2024 Пловдивчанин: Инцидентите са въпрос на време
09.03.2024 Поискаха велоалея по бул. "Пещерско шосе". Възможна ли е точно там?
13.09.2023 Пловдивчанин: Това ни струва 1000 лева!
13.06.2023 Читател: Ами ако някое дете падне с колелото оттук на пътното платно?
20.01.2023 Вразумете се! Безрасъден велосипедист ядоса пловдивчанка
22.10.2022 Читател: Велоалея или писта за кърлинг? Ще има пукнати глави!
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).