ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
МУ Пловдив инвестира в научноизследователска дейност
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 19:15 / 20.12.2021Коментари (0)951
©
Медицински университет-Пловдив все повече инвестира средства и интелект в научноизследователската си дейност, съобщиха от учебното заведение. "Като признание за големия си научен потенциал висшето училище получи статут на изследователски университет от Министерството на образованието и науката", съобщи ректорът проф. д-р Мариана Мурджева.

Голямата награда “Питагор" за млад учен за принос в науката тази година МОН присъди на д-р Мария Ивановска от Катедрата по микробиология - за изследванията є върху имунологичната реактивност при остър и хроничен стрес.

Миналата година д-р Ангел Джамбов от Катедрата по хигиена спечели голямата награда “Питагор" за млад учен за проучванията си по действието на физическите и социалните фактори върху здравето на хората. Тази година д-р Джамбов е в топ 1% в класацията на Станфордския университет на учените с най-голямо влияние върху световната наука през 2020 година.

Учебната дейност е от ключово значение за рейтинга на Медицинския университет – Пловдив, за финансовата му стабилност и просперитет. Затова тя е във фокуса на вниманието на всички университетски структури, управляващи качеството.

МУ осигурява първокласно медицинско образование, отговарящо на съвременните изисквания и потребности. Дори в условията на COVID-19 се забелязва нарастващ интерес към висшето училище. В университета се обучават студенти от над 40 държави - Великобритания, Германия, Италия, Гърция, Австралия, САЩ, Канада, Япония и други.

Още през есента на 2018 г. университетът стартира технологична трансформация, като адаптира образователния процес за работа в дигитална среда. Това позволи бързо преминаване към дистанционно обучение в условията на COVID-19 без прекъсване на учебния процес.

Изграден беше Център за електронно и дистанционно обучение, разработващ нови технологии. Конфигурирането на Moodle в облачното пространство като Azure и интегрирането му с Microsoft 365 позволи провеждане на синхронно и асинхронно дистанционно и хибридно обучение на студенти, специализанти и докторанти. Създаденият информационен портал осигурява нужната комуникационна инфраструктура и предоставя методологична подкрепа за организиране и провеждане на учебния процес, на семестриалните и кандидатстудентските изпити.

Университетът е единственото висше учебно заведение в България и сред първите пет в световен мащаб, получило признание от Microsoft за успешно дигитализиране на образованието в сферата на медицината.

Ръководството на университета непрекъснато инвестира в обновяване на материалната и научната база. Най-иновативната образователна структура - Медицинският симулационен тренировъчен център, се утвърди като единствен по рода си в Източна Европа и един от шестте признати в Европа от ACS (American College of Surgeons) с максималната степен на програмна акредитация - Комплексен образователен институт. Наскоро беше открит и Фармацевтичен симулационен център с две лаборатории, необходими на бъдещите фармацевти.

Тази година отвори врати нов учебен корпус за част от предклиничните катедри и модерен дейта център. През 2021 г. започна изграждането на още един учебен корпус с модерно оборудване за Факултета за обществено здраве, Департамента за езиково обучение и Катедрата по образна диагностика.

Университетът разполага с модернизирани студентски общежития и столове. Изградени са съвременни спортни комплекси и рехабилитационни бази в планината и на морето.

Основни акценти за развитие на академичната дейност е участието на МУ - Пловдив, в съвместни програми с други университети, включване в междууниверситетски мрежи и клъстери, развитие на центровете за професионално обучение, на електронното и онлайн продължаващото обучение при епидемични условия.

Центърът за компетентност “Персонализирана иновативна медицина" (ПЕРИМЕД) се изгражда по проект, обединяващ капацитета на МУ - Пловдив с други две водещи научни организации в областта на медицината, фармакологията и биологията. Центърът ще създава среда за мултидисциплинарно взаимодействие между специалисти по медицина, генетика, фармация, биоинформатика, медицинска статистика, фармако-икономика.

Целта е оптимален избор на здравна технология и комплексна оценка на данните от изследванията за прилагане на индивидуална терапия. Чрез проекта се създават възможности за партньорства с бизнеса, за технологично развитие на нови и значими иновации и научни продукти и интегрирането им по най-добрите световни стандарти и практики в областта на персонализираната иновативна медицина.

МУ спечели и проекта ОМНИА, финансиран по процедура “Модернизация на висшите училища". Предстои разработването на съвместни иновативни програми в професионални направления “Медицина" и “Фармация" с партньори от България, Гърция, Италия и Франция.

Ще се създаде иновативна инфраструктура - “Виртуален университет МЕДТЕХ", за дигитализация на процесите на преподаване и изпитване, както и международна входяща и изходяща мобилност на преподаватели, студенти, докторанти и изследователи.

В университета се управляват и реализират над 80 проекта - национални, межуднародни, вкл. с европейско финансиране, шест образователни програми по глобални международни здравни фондове и 6 стратегически национални програми за превенция и контрол на социално значими заболявания, обекти на Националната пътна карта за научната инфраструктура на България.

Ръст бележат привлечените средства от сътрудничеството с бизнес структури. МУ е не само модерна инфраструктура и съвременна апаратура. Най-важното са хората с академичен дух и стремеж към усъвършенстване и високо качество на работа, копнеж към знанието, истината и мъдростта. Основното са дръзките идеи и силата да бъдат отстоявани.

"Медицински университет-Пловдив гради своето бъдеще сега с професионализъм, качествено обучение, утвърдени традиции и иновативни идеи“, казва още ректорът проф. д-р Мариана Мурджева.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: