ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Кукери гонят злото от Пловдив с шествие по Главната
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:42 / 24.02.2023Коментари (2)4065
©
Голямо кукерско шествие ще мине по Главната на Пловдив в неделя, 26 фервуари. В него ще участва специално кукерският състав от Народно читалище "Св.Св. Кирил и Методий" в гр. Раковски, по покана на екипа на Фондация "Заедно".  

Събитието ще е подарък за всички пловдивчани и гости на града, които искат да уважат народните обичаи на Сирни Заговезни. Кукерите пристигат в града на тепетата,  седмица след международния фестивал на кукерските и маскарадни игри "Кукове-Раковски" – едно от най-колоритните събития, което представя традициите, които пази и католическата общност у нас. Вярва се, че магическите действия на кукерите гонят злото и оплождат природата, "та да се роди и прероди", както казват старите хора.

Шествието в Пловдив ще премине от площад "Централен" по Главната и ще продължи до кв. "Капана".  Очаква се кукерите да пристигнат към 16.30 часа и всички, които искат да ги посрещнат, могат в този час да бъдат пред Военния клуб.

Кукерските игри се провеждат в началото на великите пости - на Сирни Заговезни. По стар български обичай това е денят, в който искаме и даваме прошка. Това е и последният голям зимен празник, който отбелязва краят на зимата и началото на новата земеделска година.

Т.нар. празници на възраждащата се природа, са характерни за много народи. Прескачането на огъня за здраве – е ритуал, който е останал от предхристиянската епоха, но и до днес този обичай се пази, както в българските традиции на Сирни Заговезни, така и в руските, и в арменските.

Древният славянски празник "Масленица" се пада също на 26 февруари т.г. Той е част от народния календар на рускоговорящите общности в Пловдив и региона, както и на бесарабските българи. Обичаите на "Масленица" ще бъдат представени пред  клуб "Берьозка" в центъра на града, малко по-рано в неделния ден. Те са свързани с много веселие и забавни игри, както и с палене на сламено чучело. Основното ястие на този ден са блините.

Aрменската общност в Пловдив отбеляза  "Дярънтарач" - Сретение Господне още на 12 февруари, като обичаят сред общността, който се пази и до днес, също е прескачане на огън за здраве и късмет. "Дярънтарач" се чества и като ден на новобрачните двойки.  Свой карнавален празник през пролетта имат и евреите. Пурим е свързан също с веселието и радостта от победата на доброто над злото. Той се отбелязва през март. Празникът се чества от младите хора и всички, които вярват в истинската любов.

Традициите и обичаите на различните народности  ще бъдат пресъздадени и снимани за архива на НФ "Култура" като част от проекта  на Фондация "Заедно" - "Един град, три религии, седем етноса - от миналото за бъдещето", свързан с популяризирането на нематериалното културно наследство на общностите с най-стара история в Пловдив.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Да не забравят да минат през голяма община и там да напъдят злото! :)))
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Животните на Фокус
Туризъм
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: