Криза! По-малка работна седмица въведоха край Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:33 / 18.11.2021
22254
Несигурност и страх, че могат да останат без работа на прага на зимата, тревожат десетки работници от индустриалните зони край Пловдив. В някои от големите заводи вече са почнали съкращения, но на този етап не са масови. Пандемията, загубата на пазари и резкият скок на цените на горивата са принудили ръководствата на някои от заводите да минат към по-непопулярни стъпки.

“Казват ни, че ситуацията е трудна и това налагало да се освобождават от служители", разказаха хора, които вече са получили уведомления. По думите им заради намален обем в производството вече са освободени работници в “Дзобеле България", където доскоро там се трудеха около 500 души. Предприятието е в индустриалната зона на Раковски.

“Нещата много се промениха заради пандемията, а откакто скочиха двойно и тройно цените на тока, работата намаля", твърдят хора от фирмата. Някои напуснали доброволно, за да търсят препитание на други места. “По-добре е да кандидатстваш, докато си на работа, отколкото, когато си на улицата. Тогава условията, които поставя новият работодател, са по-неприемливи", казва Минка Дженева.

По думите й напрежение се усеща на всички нива, а микроклиматът и взаимоотношенията станали ужасни. Всеки дебнел другия, за да може да се оправдае, ако евентуално бъде нарочен. “Никой нищо няма да ви каже, защото не искат да се дава гласност, че има съкращения. А хората се страхуват да не пострадат", заявиха отчаяни работници. От “Човешки ресурси" в “Дзобеле", потърсени от “24 часа", отказаха всякаква информация. “Такива теми се дискутират само с директора", отсякоха оттам. Поискаха телефони за връзка, но никой повече не се обади.

“Дзобеле България" е дъщерна фирма на италианска компания, която стъпи на българския пазар преди 12 години. Произвеждат освежители за дома, инсектициди, прахове за пране и битова козметика, а продукцията им се изнася основно за Европа. Работници твърдят, че съкращения са надвиснали и в друго голямо предприятие за сглобяване на платки, където в производството му се трудят над 800 души от района. И там кризата се усещала от месеци, както и във “Вюрт електроник" в село Белозем. Предприятието е дъщерно на голяма немска компания.

Там обемът на работа бил доста намален, а от няколко седмици всеки понеделник хората са в престой. “Нямаме поръчки и материали, връзките внос и износ изтъняват. Обясняват ни, че няма работа", разказват служители. До съкращения обаче все още не се е стигнало. Хората тръпнат да не стане по-лошо. Но не отричат, че възнагражденията във “Вюрт електроник" са добри. От ръководството на “Вюрт електроник" обясниха, че възприели плаващ график за престой и неработни дни, за да не съкращават хора. Но официалният отговор се разминава с този на хора от производството.

“Всеки трети понеделник на месеца не работим, за да може да се справим с намаления обем работа и за да не се налага да съкращаваме. Правим опит да си запазим работниците, защото качествени кадри трудно се създават", заяви шефката на “Човешки ресурси" Галина Бънбина.

Във “Вюрт електроник" имат близо 560 души, доста от тях са във фирмата от самото създаване. “До момента нямаме подадено уведомление за масово освобождаване на работници", коментира директорът на Регионалната инспекция по труда в Пловдив Атанас Чернаев.

По думите му за големи съкращения по закон се считат случаите, в които се освобождават повече от 30 души. “При нас има само единични регистрации на хора от заводите край Пловдив", коментира и шефката на областната Агенция по заетостта Фани Николова.

За хора със срочни договори, които не са били удължени от работодателя, не се дължало уведомление в Агенцията по заетостта, поясни тя. “Очевидно фирмите засега се справят и удържат положението въпреки скока на тока за бизнеса и общата несигурност в държавата", коментира Николова. Според нея безработицата се удържа на ниски нива и в момента на борсата се регистрират само хора от сферата на туризма и сезонни работници.

Виж коментарите (0)

Още по темата (522):
11.05.2024 Желана от цялата държава милиардна инвестиция идва в Пловдив
10.04.2024 65 водещи компании търсят служители в Пловдив
28.03.2024 ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo
UniRetiCon
23.03.2024 Нов завод за 107 милиона до Пловдив търси 110 работници
21.03.2024 Западен гигант започна изграждането на нов завод в Пловдив
20.03.2024 Инвестиции за над 250 милиона евро: Новите заводи край Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
В Пловдив така и не се научихме как се минава през кръгово кръсто...
Важно за родителите на първокласници в Пловдив
Взимат проби от Братската могила, обследват състоянието
"Либхер": Освободени са 58 служители, продажбите са в застой!
20 години затвор за двойното убийство в "Северен"
Жена пострада при пожар в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).