Край с павилионите пред кино "Космос"!

Автор: Мариана Панчева
Коментари (7)
14:24 / 19.03.2018
13517
Пловдивските магистрати отхвърлиха и втората жалба, касаеща изменението на Подробния устройствен план на ул. "Гладстон" и площадното пространство пред кино "Космос", научи репортер на Plovdiv24.bg. Тя е подадена през 2016 година и е срещу решение на ОбС, с което е одобрено изменението на Подробен устройствен план - План за улична регулация на ул. "Гладстон". Промяната засяга част от северната улична регулационна линия в участъка от бул. "Руски" до ул. "Виктор Юго" и част от южната регулационна линия от бул. "Руски" до ул. "Авксентий Велешки", намалявайки габарита на "Гладстон" в рамките на допустимото по наредба. В нея се излагат две основни оплаквания, посочват апелативните магистрати.

В първото се посочва, че въпросният ПУП не е съобразен с изискванията на Общия устройствен план на Пловдив. Приетите по делото технически експертизи обаче не установяват да е налице несъответствие. Второто оплакване пък засяга тезата, че по отношение на ПУП-ПУР е липсвала съгласувателна процедура, което обаче се опровергава от повторна комплексна съдебна техническа експертиза. Освен всичко засегнатият имот е включен в Годишната програма на община Пловдив за управление и разпореждане с имоти общинска собственост за 2016 г. и е пряко свързан с общински обект от първостепенно значение.

"С оглед на това съдът намира,че в рамките, в които жалбоподателите разполагат с правен интерес, оспорвания от тях ПУП-ПУР не е незаконосъобразен, нито нищожен и поради това и оспорването им е неоснователно", гласи обосновката на съда. Решението е окончателно. 

Припомняме, че седмица по-рано Административният съд в Пловдив излезе с окончателно решение по друга жалба срещи проекта, тя отново бе в ущърб на собствениците на имота, предвиден за отчуждаване. 

Желанието на Общината  е да облагороди пространството пред кино "Космос". Преди седмица кметът Иван Тотев обяви, ако и второто решение е положително, може да стартира скоростна процедура за отчуждаване на павилионите, а средства за площадното пространство има по договора за тротоарните настилки.

Земята, върху която се намират павилионите, е реституирана преди години. Тя е собственост на фамилия Дякови, върната е в техни ръце, докато адвокат Александър Дяков е кмет на район "Централен" по времето на кметуването на Иван Чомаков. Александър Дяков почина в края на 2013-та година и бе наследен от сина си Дяко Дяков, който пък последно бе водач на местната структура на партията на Николай Бареков.

Всичко по темата - четете ТУК!

Виж коментарите (7)

Още по темата (120):
14.03.2024 Държавата отпусна 4 милиона лева за кино в Пловдив, което не работи от десетилетия
13.03.2024 Отлична новина за Пловдив и кино "Космос"
22.02.2024 Пак заговориха за ремонт на кино "Космос" и зоната около него
14.01.2024 Пловдивчани ги налегна носталгията за кино "Космос", повдигнаха отново въпроса за обновяването му
14.11.2023 Пламен Панов: Проектите за кино "Космос" и "Античният форум на Филипопол" трябва да се реализират през този мандат
18.10.2023 Пламен Панов: Кино "Космос" е ключов обект за последващото развитие на културния живот в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив
Любими изпълнители ще пеят в Пловдив в подкрепа на обществено зна...
Академичният съвет на АМТИИ-Пловдив избра заместник-ректорите си
Адвокат от Пловдив: Днес се разправях с групичка келеши, гледат т...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).